Blog > Komentarze do wpisu
Panna Cotta "Krwawiące Gałki Oczne"
Wypatrzyłam ten pomysł dopiero po Hallowen - jednak tak mi się spodobał, że nie było szans by czekał do przyszłego roku - szczególnie, że moje dziecko uwielbia zarówno panna cottę jak i taką makabrę. Jeśli chodzi o smak: bardzo, bardzo udany. Kiwi oraz wiśniowa konfitura fantastycznie podkreślają śmietankowy smak deseru, a niewielki dodatek jogurtu sprawia, że jest on jeszcze pełniejszy.

IMGP80641

Składniki na 5 deserków:
  • 500 ml śmietanki kremowej
  • 100 ml greckiego jogurtu
  • 2 łyżki cukru pudru (dałam czubate, jednak na początek sugeruję płaskie… dosłodzić zawsze można - gorzej w drugą stronę)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (w tym przypadku nie polecam laski wanilii - kto to widział kropki w oku :))
  • kiwi
  • konfitura wiśniowa do podania

Wykonanie

 

Śmietankę wlać do rondla wraz z jogurtem i ekstraktem z wanilii. Podgrzać niemal do wrzenia. Wsypać cukier i podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści.

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody (2-3 łyżkach).

Dodać do gorącej śmietanki i dokładnie rozmieszać. Ostudzić.

 

Kiwi umyć, pokroić w cienkie plasterki (ja nie obierałam, następnym razem to zrobię). Na dno każdej z pięciu jak najbardziej okrągłych miseczek włożyć plasterek kiwi. Gdy masa zacznie tężeć (należy uważać gdyż płynna masa może znaleźć się pod owocem, a zbyt gęsta nie otoczy go szczelnie - jednak z dwojga złego ta druga opcja wydaję mi się lepsza) umieścić ją w miseczkach i zostawić do całkowitego stężenia w lodówce. 

Przed podaniem talerze upaprać konfiturą. Miseczkę z Panna Cottą zanurzyć na 5 sekund w większym naczyniu z wrzątkiem, po czym przełożyć na talerz. 

 IMGP80516

 

piątek, 14 listopada 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/17 17:31:56
Ha! Bosko wygląda! :)
-
2014/11/18 09:58:16
świetny pomysł...zwłaszcza na źrenice :)
-
2016/03/07 22:35:50
och... zjadłabym jednego albo dwa :)