RSS
środa, 11 lutego 2015
Walentynkowe Babeczki z Żelkami
Kakaowe babeczki z kawałkami czekolady ozdobione lekkim kremem i kolorowymi żelkami. Bardzo smaczne, łatwe - zatem znakomicie nadadzą się na walentynki. Na podstawie przepisu "Haribo".
IMGP90891
Składniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości
  • 175 g cukru pudru
  • 150 g posiekanej czekolady (dałam pół na pół mleczną i gorzką)
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • odrobina ekstraktu waniliowego

Krem

  • 150 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremowej
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki Cointreau

Dodatkowo

  • ulubione żeli (serduszka zakupiłam w Lidlu)

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC.

Czekoladę Posiekać na drobne kawałki.

W jednej misce umieścić suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i przesiane kakao).

W drugiej misce utrzeć jajko z cukrem, dodać ekstrakt z wanilii mleko i olej.

Połączyć zawartość obu misek mieszając trzepaczką. Dodać czekoladę - wymieszać.

Powstałą masę przełożyć do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami lub silikonowych foremek (powinna ona sięgać 3/4 wysokości - z podanych składników wyszło mi 14 babeczek).

Piec 20 minut. Ostudzić.

  

Dobrze schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na sztywną pianę (razem). Gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier, cukier waniliowy i Cointreau.

 

Za pomocą szprycy udekorować babeczki. Obłożyć żelkami.

IMGP90801


IMGP9101 

15:01, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
wtorek, 18 listopada 2014
Babka Pomarańczowa z Czekoladą
Pomarańczowa babka z ciasta ucieranego oblana czekoladową polewą i posypana migdałami. Cudownie pachnie i świetnie smakuje i co bardzo ważne: niezwykle długo zachowuje świeżość. 
IMGP8175
Składniki:

Babka

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z dużej pomarańczy
  • 250 g masła 
  • 3 łyżki Cointereau

Polewa

  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • czubata łyżeczka kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mleka
  • odrobina ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  • kruszone migdały lub płatki migdałowe do posypania

 

Wykonanie

Wszystkie składniki ciasta odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki by osiągnęły temperaturę pokojową.

Masło utrzeć z cukrem na biały puszysty krem (może to potrwać nawet 10 minut). Dalej ucierając wbijać po jednym jajku miksując po każdym przez około 2 minuty.

W międzyczasie: piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Blachę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Gdy wszystkie jajka zostaną już dodane; należy wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta; połączyć na wolnych obrotach. Dodać skórkę pomarańczową i Coitreau.

Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę, wyrównać. Piec około 55 minut (aż wbity patyczek okaże się suchy), jeśli wierzch zanadto się zrumieni - przykryć ciasto folią aluminiową.

Gotowe ostudzić i przełożyć na talerz.

Składniki polewy umieścić w rondelku. Bardzo powoli podgrzewać (nieustannie mieszając) aż masa zacznie gęstnieć. Lekko przestudzić - polać wierzch babki i posypać migdałami.


IMGP8154IMGP8189IMGP8193 

13:26, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
piątek, 14 listopada 2014
Panna Cotta "Krwawiące Gałki Oczne"
Wypatrzyłam ten pomysł dopiero po Hallowen - jednak tak mi się spodobał, że nie było szans by czekał do przyszłego roku - szczególnie, że moje dziecko uwielbia zarówno panna cottę jak i taką makabrę. Jeśli chodzi o smak: bardzo, bardzo udany. Kiwi oraz wiśniowa konfitura fantastycznie podkreślają śmietankowy smak deseru, a niewielki dodatek jogurtu sprawia, że jest on jeszcze pełniejszy.

IMGP80641

Składniki na 5 deserków:
  • 500 ml śmietanki kremowej
  • 100 ml greckiego jogurtu
  • 2 łyżki cukru pudru (dałam czubate, jednak na początek sugeruję płaskie… dosłodzić zawsze można - gorzej w drugą stronę)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (w tym przypadku nie polecam laski wanilii - kto to widział kropki w oku :))
  • kiwi
  • konfitura wiśniowa do podania

Wykonanie

 

Śmietankę wlać do rondla wraz z jogurtem i ekstraktem z wanilii. Podgrzać niemal do wrzenia. Wsypać cukier i podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści.

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody (2-3 łyżkach).

Dodać do gorącej śmietanki i dokładnie rozmieszać. Ostudzić.

 

Kiwi umyć, pokroić w cienkie plasterki (ja nie obierałam, następnym razem to zrobię). Na dno każdej z pięciu jak najbardziej okrągłych miseczek włożyć plasterek kiwi. Gdy masa zacznie tężeć (należy uważać gdyż płynna masa może znaleźć się pod owocem, a zbyt gęsta nie otoczy go szczelnie - jednak z dwojga złego ta druga opcja wydaję mi się lepsza) umieścić ją w miseczkach i zostawić do całkowitego stężenia w lodówce. 

Przed podaniem talerze upaprać konfiturą. Miseczkę z Panna Cottą zanurzyć na 5 sekund w większym naczyniu z wrzątkiem, po czym przełożyć na talerz. 

 IMGP80516

 

czwartek, 13 listopada 2014
Mini Serniczki Cappuccino
Delikatnie kawowe serniczki z bitą śmietaną. Niezwykle smaczne. Nie są to pierwsze mini serniczki, które zrobiłam ale jak do tej pory nigdy nie byłam zachwycona efektem (przynajmniej na tyle by umieścić je na blogu) tym razem jestem w pełni zadowolona - zatem polecam.
 

IMGP8119

Składniki na 12 sztuk:

 

Masa serowa

  • 100 ml gęstej śmietany 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 550 g twarogu sernikowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • saszetka waniliowego cappuccino
  • 1 czubata łyżka mąki

Dodatkowo

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • odrobina cukru waniliowego

Wykonanie

Odpowiednio wcześniej wyjąć wszystkie produkty z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Formę na muffinki  wyłożyć papilotkami.

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Ostudzić.

 

Ser i cukier puder zmiksować mikserem na niskich obrotach. Dodać po jednym jajku cały czas miksując. Wlać ostudzoną czekoladę i proszek z saszetki cappuccino. Na koniec dodać kremówkę. Masy nie należy zbytnio napowietrzać więc bardziej wskazane będą końcówki miksera do mieszania - niż ubijania.

 

Masę serową przelać do foremek.

 

Kawę rozetrzeć z kilkoma kropelkami wrzącej wody - jedynie by się rozpuściła. Na wierzchu każdego serniczka zrobić kilka kropek. Za pomocą wykałaczki zrobić ozdobne esy - floresy.

 

Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie obniżyć temp. do 100oC - nie otwierając piekarnika i piec dalej około  30 minut. 

 

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i po kilkunastu minutach wyjąć. Całkowicie ostudzić. Wstawić na noc do lodówki.

 

Przed podaniem ubić śmietankę z cukrem waniliowym na puszysty krem. Podawać z serniczkami.

 


IMGP81021

 

14:54, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
piątek, 31 października 2014
Bezowe Duchy
Pomysł na Hallowen lub po prostu - przekąska dla dzieci… Małe beziki imitujące duchy. Szybkie, łatwe, śmieszne. A co najważniejsze: smaczne. 
bezowe duchy
Składniki
  • 4 białka (170 ml) w temperaturze pokojowej

  • 250 g cukru

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczane

  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego

  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • kostka gorzkiej czekolady do dekoracji

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 120oC (bez termoobiegu). Dużą blachę wyłożyć pergaminem.

Miskę oraz mieszadła miksera przetrzeć wacikiem nasączonym octem.

Białka spienić, następie stopniowo i bardzo wolno dodawać cukier puder. Miksować do powstania  sztywnej, błyszczącej masy + kilka minut by się ustabilizowała.

Dodać ocet, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną po czym miksować jeszcze kilka minut.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy. Wycisnąć na pergamin niewielki stożki w około 2,5 cm odstępach od siebie (beziki nieco urosną… ale bez przesady); wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 100oC i pozostawić bezy na 45 minut… to niby wystarczy - jeśli jednak podobnie jak ja lubicie bardzo suche bezy  proponuję zmniejszyć temperaturę do 60oC i suszyć je jeszcze około godzinę. Piekarnik wyłączyć uchylić i pozostawić (z bezami w środku) do całkowitego ostygnięcia. 

Za pomocą małego pędzelka udekorować duchy roztopioną czekoladą.

bezowe duchy


Tagi: beza
06:03, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
środa, 29 października 2014
Karmelowo Orzechowe Drożdżówki do Odrywania
Puszyste, słodkie bułeczki pod karmelowym sosem z dodatkiem orzechów. Pyszne i to zarówno pierwszego, jak następnego dnia. Przyznam, że nie należą do najłatwiejszych. Jeśli nie ma się doświadczenia z przygotowywaniem karmelu czy ciastem drożdżowym - raczej nie polecam. Sama musiałam się sporo nagimnastykować żeby osiągnąć pożądany efekt (czyli ze zdjęcia w najnowszym numerze miesięcznika Apetyt). Jednak, jak to często bywa - smak rekompensuje wszelkie niedogodności.
karmelowe drożdżówki do odrywania
Składniki:

Ciasto

  • 125 ml mleka
  • opakowanie suchych drożdży
  • 55 g cukru 
  • 4 łyżki roztopionego - schłodzonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 340 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sos

  • 1 kubek orzechów włoskich lub pekan
  • 125 g masła
  • 225 g cukru trzcinowego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 60 g masła
  • 110 g cukru kryształu

Wykonanie

Zwykle poleciłabym zrobienie ciasta w maszynie do pieczenia chleba… jednak nie tym razem.

W dużej misce wymieszać mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Żółtko zmiksować z roztopionym masłem i ekstraktem waniliowym. Mleko podgrzać by było ciepłe lecz nie gorące. Przygotować pół szklanki ciepłej wody.

Na blat wysypać mąkę z dodatkami i zrobić w niej dołek. W niego wlać mleko i masło z żółtkiem. Wyrobić ciasto około 10 minut w międzyczasie dodając wodę (nie całą a jedynie tyle by powstało lekko luźne, delikatne ciasto... jednak nie lejące). Umieścić w natłuszczonej misce nakrytej ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Orzechy posiekać, uprażyć w piekarniku (8 minut w 180oC) lub na suchej patelni. Wystudzić.

Składniki sosu: masło, cukier, śmietankę zagotować w rondlu o grubym dnie. Gotować na średnim ogniu około 4 minut (masa będzie się burzyć) powinna lekko zgęstnieć i nabrać złotej barwy. Następnie dodać rum, ocet, wanilię i sól. Odlać około 2/3 do kubka. Do rondla wsypać orzechy, obtoczyć w karmelu.

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm (koniecznie szczelną). Na jej dno wylać orzechy w karmelu. Wstawić na 15 minut do zamrażalnika. 

Dodatkowe masło roztopić. Biały cukier wsypać do miseczki.

Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzając pięścią). Oprószonymi mąką dłońmi odrywać z niego niewielkie kawałki. Formować w kulki. Każdą z nich zanurzyć w maśle a następnie w cukrze. Po czym ułożyć w tortownicy z orzechami. Pozostawić do napuszenia (około 30 minut).

Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC. Piec bułeczki 55 minut (jeśli nie mamy pewności czy tortownica jest szczelna proponuję umieścić ją w drugiej… o większej średnicy.

Po ostudzeniu przełożyć na talerz i polać pozostałym sosem lub podać go w sosjerce... albo to i to :)

karmelowo orzechowe

karmelowo orzechowe

karmelowo orzechowe

poniedziałek, 27 października 2014
Whiskey in The Jar
Deserki złożone z bezmącznej, czekoladowej warstwy, bitej śmietany i sosu toffi a wszystko to w słoikach... no i oczywiście ze sporym dodatkiem whiskey. Przepyszne. Robiłam je 2 krotnie w przeciągu 1 tygodnia... a wszystko przez ten sos... boski! Przepis znalazłam na "Candy Company".
whiskej in the jar
Składniki:
  • 60 g masła,
  • 120 g czekolady (dałam 100 g deserowej i 20 g mlecznej)
  • 55 g białego cukru,
  • 55 g brązowego cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (lub mniej... wystarczy spora szczypta)
  • 1/4 łyżeczki sody (lub mniej... wystarczy spora szczypta)
  • sól,
  • 1/4 szklanki whiskey + 2 łyżki,

Dodatkowo

  • 250 ml śmietanki 36% (schłodzonej)

Sos toffi

  • 55 g masła,
  • 30 g białego cukru,
  • 30 g ciemnego cukru muscovado
  • 40 ml kremówki,
  • 2 łyżki whiskey

Wykonanie

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce - przestudzić.

Jajka ubić kilka minut z cukrem, aż powstanie pianka, połączyć z czekoladą. Następnie dodać sodę, proszek do pieczenia oraz sól, wymieszać i dodać alkohol. Zmiksować.

6-7 słoików posmarować masłem za pomocą pędzelka. Napełnić masą maksymalnie do 1/3 wysokości. Piec ok. 25-30 minut w 170ºC . Ciasto powinno urosnąć i opaść – mi nie opadło ani razu - więc chyba nie ma reguły. Wystudzić i wstawić do lodówki.

Kremówkę ubić bez dodatku cukru. Włożyć po łyżce do każdego słoika.

Wszystkie składniki na sos, oprócz alkoholu umieścić w rondelku i podgrzać na niewielkim ogniu. Gotować ok 7-10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Po przestudzeniu dodać alkohol i wymieszać. Ostudzić. Zimnym sosem polać desery.

whiskej in the jar

whiske

whiskej in the jar



12:09, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
sobota, 25 października 2014
Galaretki w Cytrusach
Tym razem bardziej pomysł niż przepis... dla dzieci... dla odmiany: owocowe galaretki w łupinach cytrusów. Mogą stanowić kolorowy urodzinowy poczęstunek lub urozmaicenie zawartości szkolnej śniadaniówki. Przyznam, że mi osobiście najlepiej sprawdziły się cytryny i pomarańcze... najgorzej grapefruity (galaretki nabrały gorzkości przez bezpośrednią styczność z grapefruitowym albedo)... ale jak ze wszystkim: nie ma reguły - wszystko zależy od tego, na jakie owoce trafimy.
galaretki w cytrusach
Składniki:
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 1 opakowanie galaretki czerwonej :) (malinowej lub wiśniowej)
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • owoce:
    • 1 zielony grapefruit
    • 1 czerwony grapefruit
    • 2 cytryny
    • 1 pomarańcza

Wykonanie

Owoce wyszorować. Przekroić w szerz (pomarańcze i grapefruity); cytryny przekroić wzdłuż.

Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ zostawiając łupinę.

Galaretki rozpuścić w 225 ml wrzącej wody (każdą z osobna :). Schłodzić.

Gdy zaczną tężęć napełnić łupiny (dla ułatwienia i wygody umieściłam je w formie na muffinki - dzięki czemu nic się nie wylało). Wstawić do lodówki, a gdy całkowicie zastygną podzielić na cząstki.

Osobiście bardzo spodobał mi się pomysł czerwonej galaretki w zielonym grapefruicie (niczym arbuz)... ale wszystko zależy od waszej inwencji..

galaretki

galaretki w cytrusach

galaretki w cytrusach

21:14, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 29 września 2014
Ciasteczka z Czekoladą Nigelli
Waniliowe ciasteczka z drobinkami czekolady według przepisu niezrównanej Nigelli. Szybkie, łatwe - bardzo smaczne. W sam raz dla dzieci ze szklanką mleka.

ciasteczka czekoladowe

Składniki:
  • 150 g masła
  • 125 g brązowego cukru
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko (schłodzone)
  • 1 żółtko (schłodzone)
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 -300 g dowolnych drobinek czekoladowych (dałam 150 g mieszanych i uważam, że to w sam raz)

Wykonanie


Piekarnik rozgrzać do 175oC, 2 duże blachy wyłożyć pergaminem.


Masło rozpuścić, przestudzić i wymieszać mikserem z dwoma rodzajami cukru.

Mąkę wymieszać z sodą. Do ucieranego masła dodać jajko, żółtko oraz ekstrakt z wanilii. Następnie stopniowo dodawać mąkę. Na samym końcu wmieszać drobinki czekolady.

Powstałe ciasto układać za pomocą łyżki do lodów na pergaminie do pieczenia.

Piec ok 15-17 minut, wystudzić na kratce.

ciasteczka z czekoladą

15:55, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
piątek, 26 września 2014
Tiramisu z Nutellą, Bezikami i Orzechami Macadamia
Rodowici włosi z pewnością dostają szału widząc jak ich narodowy deser odmieniany jest na tysiące sposobów (a może są dumni - kto wie..) - jednak cóż zrobić - jeśli coś ma potencjał to czemu nie eksperymentować. To tiramisu oparte jest na bardzo lubianym ostatnio przeze mnie kremie autorstwa Nigelli: Nutelli wymieszanej z mascarpone... a ponieważ cały deser jest jeszcze łatwiejszy niż oryginał - zatem polecam spróbować.
tiramisu z nutellą
Składniki:

Krem

  • 500 g mascarpone
  • 500 g Nutelli
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Dodatkowo

  • około 400 ml mocnej kawy z dodatkiem łyżeczki cukru
  • 75 ml likieru frangelico lub np amaretto
  • 70 g orzechów macadamia z grubsza posiekanych
  • garść małych bezików
  • 3 "pięterka" biszkoptów do tiramisu (ilość biszkoptów to kwestia gustu - ja lubię przewagę kremu)

Wykonanie

Kawę zaparzyć a następnie całkowicie wystudzić. Wymieszać z likierem.

Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni po czym również - dobrze wystudzić.

Mascarpone, Nutellę i oba rodzaje cukru zmiksować tylko do połączenia składników (nie dłużej... mascarpone tego nie lubi). Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do kremu.

W jednym dużym (lub kilku małych, płaskich naczyniach) układać warstwami nasączone w kawie biszkopty oraz krem. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem pokruszyć dodatkowo beziki.

tiramisu z nutellą

tiramisu z nutellą

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 57
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi