RSS
czwartek, 25 września 2014
Pomarańczowe Babeczki z Granolą
Miękkie babeczki z jogurtowego ciasta, po brzegi wypełnione domową granolą. Bardzo smaczna przekąska lub drugie śniadanie. Dzięki zawartości jogurtu długo utrzymują świeżość. Do tego są wilgotne i stosunkowo zdrowe - a to u mnie rzadkość :). Przepis z archiwum "Kuchni".
pomarańczowe babeczki
 
Składniki
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 150 g jogurtu bałkańskiego
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • skórka otarta z pomarańczy
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g ulubionej granoli
  • konfitura pomarańczowa do posmarowania babeczek

Wykonanie

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 200°C.

Ubić jajka. Masło rozpuścić i wymieszać z jogurtem, cukrem, ekstraktem waniliowym oraz jajkami.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i większością granoli (zostawiając około 2 łyżek do posypania wierzchu). Połączyć suche i mokre składniki łyżką tak, by pozostały grudki.

Napełnić papilotki do 3/4 wysokości.

Piec około 25 minut.

Lekko wystudzone wyjąć z formy, posmarować konfiturą i posypać resztą granoli.

 

pomarańćzowe babeczki

 

pomarańćzowe babeczki

06:05, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
sobota, 20 września 2014
Deser Jogurtowy z Kremem Toffi i Porzeczkami
Letni deser na bazie toffi i jogurtowego kremu. Świetna kompozycja, w której słodycz masy przełamana jest kwaskową nutą porzeczek (można je zastąpić innymi drobnymi owocami o wyrazistym smaku). Przygotowanie nie jest specjalnie trudne, jedynie toffi wymaga czujności i koncentracji.
deser jogurtowy z porzeczkami
Składniki:
  • 120 g serka mascarpone
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki śmietanki 36-procentowej
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g cukru białego
  • 50 g masła
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego
  • kilka garści czerwonych porzeczek

Wykonanie

Serek mascarpone wymieszać z jogurtem i białym cukrem.

Porzeczki umyć, osuszyć, poobrywać gałązki.

Cukier brązowy rozpuścić w dużym rondlu na małym ogniu. Gdy zacznie się karmelizować, dodać masło, śmietankę i mieszać energicznie, aż powstanie jednolita masa o konsystencji lejącego kremu (całość podczas stygnięcia jeszcze się zagęści więc należy uważać by nie przygotować krówek :). Lekko ostudzić i dodać likier pomarańczowy.

Masę rozłożyć do pucharków, włożyć po garści porzeczek i przykryć białym kremem. Przybrać gałązkami porzeczek i posypać brązowym cukrem (najlepiej muscavado). Wstawić do lodówki.

  deser jogurtowy z porzeczkami

wtorek, 16 września 2014
Tarta Budyniowa z Figami
Po tak długiej przerwie w blogowaniu pewnie wypadałoby zacząć od czegoś wyjątkowego, ale jako że jest środek nie tylko tygodnia, ale i figowego sezonu, zacznę po prostu od tej tarty. Kruche ciasto z budyniowo - jogurtowym kremem, świeżymi figami i pistacjami. Bardzo smaczne choć niezbyt "wytworne"... idealne do popołudniowej herbatki. Na podstawie przepisu z "Mojego Gototwania".
 Tarta budyniowa z figami
Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki lodowatej wody

Krem

  • 300 ml greckiego jogurtu
  • 2 łyżki proszku budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • odrobina ekstraktu z gorzkich migdałów

Dodatkowo

  • 7 świeżych fig
  • garść pistacji (ewentualnie płatków migdałowych)

Wykonanie

Składniki ciasta umieścić w malakserze. Zmiksować na piach po czym zlepić w kulę (bardzo krótko wyrabiając) i umieścić w lodówce na 30 minut.

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC, formę do tarty posmarować masłem.

 

Ciasto rozwałkować, podsypując niewielką ilością mąki, wylepić nim dno i boki formy. Nakłuć widelcem, przykryć arkuszem pergaminu i obciążyć suchą fasolą. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążenie i dopiec na lekko złoty kolor.

 

Składniki kremu wymieszać w misce za pomocą trzepaczki.

 

Figi umyć, osuszyć podzielić na ćwiartki.

 

Na podpieczony spód wylać połowę kremu, ułożyć figi i polać resztą. Wstawić ponownie do piekarnika na 25 minut. Po około 15 minutach uderzyć dłonią w drzwiczki piekarnika (można kopnąć :)) by sprawdzić czy budyń jest już ścięty, jeśli tak posypać pistacjami lub płatkami migdałów i podpiec jeszcze 5 minut (ale nie dłużej gdyż budyń może zanadto wyschnąć i popękać).

 tarta budyniowa z figami

Tarta budyniowa z figami

08:04, feeriasmakow
Link Komentarze (5) »
wtorek, 24 czerwca 2014
Truskawki ala Romanow
Truskawki zalane Cointerau z kremem śmietanowym. Elegancka wersja klasycznych truskawek ze śmietaną i cukrem - bardzo udana. Największą przyjemność sprawiło mi zjadanie biszkoptów namoczonych w powstałym soku. Ps. Cointreau jest nieodzowne - wiem, że to dość spory wydatek, jednak przy mnogości zastosowań z pewnością będzie to udana inwestycja. Przepis z miesięcznika "Kuchnia"
 truskawki ala romanow
Składniki
  • 500 g truskawek
  • 50 ml Cointreau... można więcej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml gęstej kwaśniej śmietany
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie

Truskawki umyć, osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oberwać szypułki, kilka małych owoców odłożyć do dekoracji. Większe owoce pokroić na połówki lub ćwiartki, drobne zostawić w całości, przełożyć do miski, posypać 2 łyżkami cukru pudru i zalać likierem. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny. Podzielić na porcje (wg uznania).

Kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru pudru i ekstrakt z wanilii. Za pomocą łyżki wymieszać z kwaśną śmietaną (dobrze jest ją najpierw rozmieszać w kubeczku). Wyłożyć na truskawki i udekorować odłożonymi owocami.

truskawki ala romanow

10:52, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
sobota, 24 maja 2014
Tarta z Kremem Panna Cotta i Rabarbarem
Tarta na kruchym, maślanym cieście z kremem panna cotta i smażonym rabarbarem. Pyszna kompozycja na letnie popołudnia. Kwaskowy rabarbar cudownie współgra ze słodkim, waniliowym kremem i kruchym ciastem. Jej przygotowanie nie jest trudne, jednak wymaga sporego wyczucia.
tarta panna cotta z rabarbarem
Składniki:

ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

krem panna cotta

  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 5 łyżek mleka
  • 500 ml śmietanki 30%
  • laska wanilii
  • 50 g białej czekolady
  • 6 łyżek cukru

rabarbar

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie

ciasto

Wszystkie składniki na ciasto wysypać na stolnicę lub blat. Masło posiekać nożem. Szybko zagnieść, schłodzić w lodówce 1-2 godz. Po tym czasie Rozwałkować na okrąg - wyłożyć nim posmarowaną masłem formę na tartę. Usunąć nadmiarowe brzegi (resztę ciasta można zamrozić i użyć np jako spód do sernika). Ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem i obciążyć grochem lub fasolą.

Piec w temp. 200oC przez 12 minut, po czym usunąć pergamin i fasolę - piec do zrumienienia. Ostudzić.

krem panna cotta

Żelatynę namoczyć w mleku, odstawić.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, umieścić w rondlu. Śmietanką zalać wanilię, dodać cukier - zagotować.

Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszając rozpuścić. Na koniec rozmieszać, namoczoną żelatynę. Usunąć laskę wanilii.

Ostudzić pod przykryciem. Wstawić do lodówki. Gdy panna cotta zacznie tężeć (będzie miała konsystencję rzadkiego kisielu) wylać na ostudzony spód. Umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.

rabarbar

Rabarbar umyć. Czerwone części pokroić pod skosem. Ułożyć na patelni, posypać cukrem - odstawić na około 15 minut.

Po tym czasie patelnie umieścić na największym ogniu. Smażyć aż cukier się rozpuści, sok lekko odparuje a rabarbar odrobinę zmięknie jednak nadal zachowa kolor i jędrność (tu wymagane jest wspomniane wcześniej wyczucie). Ostudzić. Za pomocą łyżki cedzakowej umieścić rabarbar na wierzchu tarty (można też polać sokiem, ale niezbyt atrakcyjnie to wygląda). 

tarta panna cotta z rabarbarem

tarta panna cotta z rabarbarem



piątek, 16 maja 2014
Sernik Miodowo - Cynamonowy na Zimno
Deser bez pieczenia... na zimno. Delikatny sernik przesycony smakiem miodu, cynamonu i imbiru. Bardzo smaczny. Zainspirował mnie opis podobnego sernika z cukierni Dekera jednak nigdy nie spróbowałam oryginału więc nie mogę porównać...

sernik miodowo - cynamonowy

Składniki:

Spód

  • 225 g ciasteczek maślanych
  • 100 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • czubata łyżeczka imbiru w proszku
  • łyżeczka cynamonu

Masa

  • 500 g twarożku mielonego (na serniki)
  • 15 g żelatyny
  • 200 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 - 3/4 szklanki miodu
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo

  • cynamon do posypania

 

Wykonanie

Spód

Masło stopić. Herbatniki umieścić w malakserze, rozdrobnić, dodać masło, cukier, imbir i cynamon - zmiksować. Okruszki wcisnąć w dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Umieścić w lodówce.

Masa

Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalać połową szklanki wrzącej wody i dokładnie rozmieszczać (bez obaw jeśli całkowicie się nie rozpuści... jeszcze

W rondlu na najmniejszym ogniu zagrzać 100 ml śmietanki. Do gorącej wrzucić drobno posiekaną białą czekoladę i mieszając doprowadzić do roztopienia czekolady. Nadal podgrzewając dodać żelatyną i mieszać do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Ser zmiksować z mascarpone, miodem i sokiem z cytryny. Wolnym strumieniem, nadal miksując wlać masę czekoladową.

Pozostałą śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy.

Masę serową wylać na spód. Schłodzić minimum 4 godziny. Przed podaniem posypać cynamonem.

sernik miodowo - cynamonowy



wtorek, 13 maja 2014
Korzenny Pie z Jabłkami
Kruche, korzenne ciasto z jabłkowym nadzieniem... czyli inny sposób na szarlotkę. Osobiście uważam, że bardzo udany.
korzenny pie z jabłkami
Składniki
  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • odrobina tartej gałki muszkatołowej

Składniki na masę z jabłek:

  • 1 kg jabłek szara reneta
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • odrobina cynamonu
  • 1/2 szklanki rodzynek (można pominąć jednak dobrze równoważą kwaśną masę)
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wysypać na stolnicę lub blat. Masło posiekać nożem. Szybko zagnieść, schłodzić w lodówce 1-2 godz.

 

W tym czasie przygotować jabłka: umyć, obrać i pokroić na ćwiartki (lub mniejsze).

W dużym rondlu stopić cukier na karmel, wrzucić jabłka i krótko przesmażyć (karmel najpierw zamieni się w bryłę a następnie znów rozpuści i pokryje jabłka. Dodać cynamon i namoczone rodzynki. Wymieszać - przestudzić.

 

Połowę ciasta rozwałkować na okrąg, wyłożyć nim małą blachę do tarty lub 28 cm tortownicę wysmarowaną masłem. Wypełnić jabłkowym nadzieniem. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć w paski. Zapleść w ozdobną kratkę.

Piec w 190o C około 1 godziny.

Gotowe posypać cukrem pudrem.

korzenny pie z jabłkami

korzenny pie z jabłkami

piątek, 09 maja 2014
Babeczki Cytrynowo - Lawendowe z Miodem
Miękkie, bardzo aromatyczne babeczki na miodzie. Samo ciasto jest mocno kwaskowe co wspaniale współgra z niezwykle słodkim kremem czy bardziej lukrem a do tego ten delikatny aromat lawendy. Domownikom bardzo smakowały - ja nie toleruję miodu więc tylko spróbowałam i doceniam. Przepis znalazłam tu
babeczki cytrynowo lawendowe na miodzie 
Składniki:
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g miękkiego masła
  • 90 g cukru pudru aromatyzowanego lawendą*
  • 60 g miodu lipowego
  • 1 jajko
  • sok i skórka z 1 średniej cytryny
  • 60 ml kremówki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

Krem

  • 100 g serka mascarpone,
  • 40 g miękkiego masła,
  • 40 g miodu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 120 g  cukru pudru

Wykonanie

* Cukier puder wymieszać z 4 łyżeczkami lawendy spożywczej. Umieścić w zakręcanym słoiku i odstawić na minimum kilka dni (mój stał około roku :).

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Masło ubić z miodem wbić jajko dokłanie miksując. Następnie dodać skórkę, sok z cytryny, ekstrakty oraz śmietankę. Wymieszaną masę połączyć z suchymi składnikami.

Powstałe ciasto przełożyć do papilotek (u mnie 10 sztuk), napełniając każdą do ok. 3/4 wysokości. Piec w  180ºC przez 25 minuty, do tak zwanego suchego patyczka.

Ostudzić na kratce.

Mascarpone wraz z masłem, miodem i ekstraktem utrzeć na gładką masę. Na końcu wsypać cukier puder i dokładnie zmiksować.

babeczki cytrynowo lawendowe na miodzie

babeczki cytrynowo lawendowe na miodzie

piątek, 02 maja 2014
Czekoladowo - Waniliowe Trifle z Truskawkami
Deser dla miłośników tiramisu... ale od początku: czekoladowy i waniliowy krem na bazie serka mascarpone a pomiędzy jego warstwami nasączone kawą biszkopty oraz truskawki. Boskie połączenie. Muszę się mocno pilnować by nie zrujnowało mi diety.
czekoladowo waniliowe trifle
Składniki:
  • 8 żółtek
  • piana z 3 białek
  • od 8 do 14 łyżek cukru pudru (w zależności od upodobania)
  • 1 kg dobrej jakości mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • filiżanka dość mocnej kawy
  • 75 ml wina słodkiego Marsala lub likieru: Kahlua, Cointreau ewentualnie Rumu
  • 200 - 350 g biszkoptów do tiramisu "Vicenzovo"*
  • 2 opakowania świeżych truskawek
  • kilka małych bezików do dekoracji (wiem, że to tylko dekoracja ale nie warto z niej rezygnować, gdyż w smaku stanowi tak zwaną "kropkę nad i")

 

Wykonanie

Zaparzyć mocną kawę, dodać alkohol i przestudzić.

Na najwyższych obrotach miksera utrzeć żółtka z cukrem na biały puszysty krem (min 10 minut). Dodać ser, ekstrakt z wanilii i krótko zmiksować... tylko do połączenia składników. Około 1/3 masy przełożyć do osobnej miski.

Czekoladę roztopić w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, przestudzić, wmieszać do odłożonej (mniejszej części masy) wraz z łyżką kakao.

Białka ubić na gęstą pianę. 1/3 piany dodać do ciemnego kremu, 2/3 do białego. W obu przypadkach połączyć za pomocą łyżki.

Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Pokroić na połówki.

Połowę biszkoptów namoczyć w ostudzonej kawie i ułożyć ściśle w szklanym naczyniu. Rozłożyć 1/3 truskawek po czym przykryć białym kremem... lub najpierw ciemnym (w zależności od fantazji). Wyrównać. Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i truskawek - nakryć drugim kremem. Wstawić do lodówki.

Tuż przed samym podaniem ozdobić pozostałymi truskawkami i bezikami.

* Dałam 200 g biszkoptów - lubimy gdy krem przeważa, niemniej na podaną ilość masy spokojnie można dać ich 300 g lub nawet więcej. Jeśli zdecydujecie się na większą ilość biszkoptów sugeruję zrobić 3 piętra deseru (dzieląc biały krem na pół). Swoją drogą mogło by to fajnie wyglądać: biały krem, ciemny i ponownie biały.

czekoladowo waniliowe trifle

czekoladowo waniliowe trifle



poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Odchudzanie czas zacząć

czekoladka

Na najbliższe tygodnie zapowiadam przerwę w dostawie nowych przepisów. Ostatnio przeglądając blog zapragnęłam wrócić do wielu dań i w tej chwili widzę na to najlepszy czas. Nie będę się jednak obijać, mam zamiar zająć się tematyką jedzenia tyle, że od nieco inne strony. Do tej pory dzieliłam się doświadczeniami kulinarnymi, teraz mam zamiar podzielić się z wami doświadczeniami z odchudzaniem, którego jestem prawdziwą weteranką, i które, cholera, wstyd się przyznać: uwielbiam. A ponieważ zbliża się lato myślę, że inne niż powszechnie przyjęte spojrzenie na dietetykę (gdyż nie będą to porady typu: zjedz kilo marchewki, popij wodą i zagryź pietruszką) może komuś się przydadzą. Podejrzewam, że większość osób odwiedzających mój blog to ludzie dla których smak ma znaczenie... którzy jak ja „żyją by jeść” a nie „jedzą by żyć” i to właśnie do nich mam zamiar się zwracać. Nie bardzo widzę jednak miejsce na tego typu porady w dotychczasowych, blogowych ramach, zatem zachęcam do polubienia/odwiedzania Feerii na Facebooku gdzie na bieżąco będą pojawiać się wpisy jak skutecznie schudnąć nie jedząc „trocin” i bez cukrowych jogurtów 0%. Podzielą się z wami swoją wiedzą z zakresu fizjologii, biochemii, anatomii a nawet antropologi oraz wyjaśnię dlaczego krew mnie zalewa czytając "złote rady" dietetyków. Mam zamiar pisać konkretnie i rzeczowo (bez pseudonaukowych sloganów)… przedstawić swój punkt widzenia, swoje doświadczenia - a ostrzegam: jestem urodzoną nonkonformistką.
Tagi: ja
09:21, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 57
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi