RSS
środa, 16 kwietnia 2014
Mazurek Kawowy
Kruche ciasto z lukrem kawowym na bazie mleka w proszku. Ekstremalnie słodkie - pyszne. Ten ostatni składnik wprowadził mnie w błąd sugerując gęstą masę. Dopiero po przygotowaniu okazało się, że masa właściwie masą nie jest a pysznym lukrem. Ciasto przygotowałam ze sprawdzonego przepisu, resztę z miesięcznika "Kuchnia".
mazurek kawowy
Składniki

Na ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Na masę

  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 100 g masła bardzo miękkiego (w oryginale roztopionego - jednak nie uważam by było to konieczne)
  • 150 g cukru pudru
  • cukier waniliowy (op. 16 g)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 100 g mleka w proszku (nie może być granulowane tylko miałkie ...w starym stylu np "Łaciate")

Dodatkowo

  • bakalie do dekoracji (rodzynki, orzechy, migdały)



Wykonanie

Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachę, odciąć wystające brzegi. Ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 200oC do zrumienienia. Bardzo dobrze ostudzić.

Mleko w proszku wymieszać z cukrem pudrem, kawą i cukrem waniliowym. Zalać wrzątkiem - zmiksować. Na koniec dodać masło i miksować do połączenia składników. Masę (jeśli wydaj się zbyt lejąca ) wstawić na chwilę do lodówki. Następnie rozprowadzić cienką warstwą na cieście i dowolnie ozdobić.

Założyłam, że masy jest za mało na całego mazurka, przez co polukrowałam tylko 3/4 ciasta...  Niepotrzebnie. Masy spokojnie wystarczyłoby na całość, a cieńsza warstwa, przy tak słodkiej i nieco lejącej konsystencji byłaby jak najbardziej wskazana.

mazurek kawowy



04:18, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
wtorek, 15 kwietnia 2014
Ciastka "Jajka Sadzone"
Kruche, maślane ciasto z kremem na bazie mascarpone i brzoskwinią... Niby nic szczególnego ale forma podania - obłędna. Skorzystałam ze swoich sprawdzonych przepisów zarówno na ciasto jak i na krem - co i wam polecam; jeśli jednak chcecie gotowy przepis to proszę:
jajka sadzone
Składniki na 6 - 8 sztuk:
  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Krem

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremowej 36%
  • 3 - 5 łyżek cukru pudru (lubię słodkie - daję 5)
  • 2 łyżki Cointreau, Amaretto, Rumu... czy co tam mamy w barku

Dodatkowo

  • 6-8 połówek brzoskwiń z puszki (można im odciąć podstawy by nie były takie duże
  • kostka gorzkiej czekolady

Wykonanie

Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin.

Dwie duże blachy wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na 6-8 kawałków z każdego zrobić kulkę a następnie rozwałkować na grubość około 0,4 mm podsypując niewielką ilością mąki. Ułożyć na papierze.

Piec w temp. 190 - 200oC przez około 15-25 minut, do zrumienienia (należy być czujnym gdyż ciasto długo jest blade po czym momentalnie łapie kolor). Ostudzić.

Składniki kremu (koniecznie schłodzone) umieścić razem w misce. Zmiksować na wysokich obrotach miksera do powstania gęstego kremu. Posmarować ciastka - wyrównać.

Na koniec ułożyć połówki brzoskwiń i posypać startą na tarce czekoladą (by wyglądała jak pieprz).

Podawać od razu... z czasem ciast rozmięka.

jajka sadzone

jajka sadzone

poniedziałek, 14 kwietnia 2014
Sernik Imbirowo - Czekoladowy
Sernik czekoladowo - imbirowy ze świeżymi malinami... Od dawna zastanawiam się czy nasze serniki nie są czasami nadwiślańską odpowiedzią na amerykańskie brownies. Bo przecież upieczenie sernika by był udany: wilgotny, kremowy, wyrośnięty i równy na wierzchu nie stanowi większego zagadnienia tylko opanowania kilku prostych zasad. Tymczasem Polacy z uporem maniaka pieką "piguły" z grubą skorupą, na ubitych jajkach i nie wiedzieć czemu tłumaczą się za każdym razem, z domniemanych powodów opadnięcia sernika ... Ostatnio jednak, ku ogromnemu zdziwieniu dowiedziałam się, że robią to celowo - gdyż po prostu takie wolą. Zatem dziś dokładnie taki sernik: oklapnięty, z grubą skórką, nijak nie kremowy ale, cholera - ze wstydem przyznaję - rewelacyjny :). Na podstawie przepisu Beaty Śniechowskiej.
sernik imbirowo czekoladowy
Składniki:
  • 500 g mascarpone
  • 500 g twarożku na serniki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1/2 - 1 szklanki cukru pudru (dałam pół szklanki i potem musiałam posiłkować się cukiernicą... zatem proponuję spróbować masy przed upieczeniem)
  • odrobina soli

do podania

  • świeże maliny
  • cukier puder

Wykonanie

Wszystkie składniki wcześniej wyjąc z lodówki by osiągnęły temperaturę pokojową.

Jajka ubić wraz z cukrem i imbirem na puszystą masę.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Przestudzić.

Twarożek zmiksować z mascarpone. Dodać roztopioną czekoladę i wanilię. Następnie za pomocą szpatułki wmieszać do masy ubite jaja. Gdy masa będzie jednolita, przelać ją do tortownicy o średnicy 22 - 24 cm. Wierzch posypać solą morską.

Piec w temperaturze 175oC przez 45- 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić jeszcze na kilka minut wewnątrz, po czym uchylić drzwiczki, a po kolejnych 15 minutach wyjąć (sernik będzie miał zbitą skórkę lecz przy potrząsaniu sprawi wrażenie płynnego w środku - nie szkodzi - stężeje w lodówce). Ostudzić.

Wstawić do lodówki. Podawać ze świeżymi malinami oprószonymi cukrem pudrem.

sernik imbirowo czekoladowy

sernik imbirowo czekoladowy

sernik imbirowo czekoladowy

07:08, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
sobota, 12 kwietnia 2014
Mazurek z Różą, Marcepanem i Czekoladą
Kruchy mazurek z różaną marmoladą i marcepanem oblany czekoladą. Bardzo smaczny choć przyznam, że poprzedni (malinowy) bardziej mi smakował. Może dlatego, że połączenie marcepanu z gorzką (w przewadze) czekoladą stanowi dość wytrawne połączenie podczas gdy ja preferuję łagodniejsze klimaty. Niemniej polecam. Na podstawie "Moich Wypieków".
mazurek z marcepanem
Składniki

Na ciasto (1 mazurek wielkości blachy od piekarnika)

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Obłożenie

  • 400 g marcepanu
  • słoik dżemu różanego, lub marmolady
  • 300 g czekolady (dałam 250 deserowej i 50 mlecznej)
  • 2 łyżki śmietanki 36%
  • dowolna dekoracja

Wykonanie

Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,4mm podsypując niewielką ilością mąki. Ułożyć na blasze, odciąć nadmiar ciasta wystający poza brzegi blachy, ponakłuwać widelcem.

Piec w temp. 190 - 200oC przez około 15-25 minut, do zrumienienia (należy być czujnym gdyż ciasto długo jest blade po czym momentalnie łapie kolor). Ostudzić.

Kostki marcepanu położyć obok siebie pomiędzy warstwami folii rękawa do pieczenia. Rozwałkować (słabo mi to szło... za "rozciąganie i wygniatanie" marcepanu za pomocą łyżki - znakomicie). Marcepan powinien mieć mniej więcej tą samą grubość na całej powierzchni i wypełniać całą przestrzeń rękawa. Usunąć wierzchnią warstwę folii.

Połamaną drobno czekoladę wraz ze śmietanką umieścić w rondelku. Roztopić na wolnym ogniu do powstania gładkiej masy. Przestudzić.

Zimne ciasto posmarować dżemem. Na nim ułożyć marcepan (folią do góry) po czym delikatnie usunąć pozostałą folię. Polać roztopioną czekoladą i dowolnie ozdobić.

mazurek z marcepanem

mazurek z marcepanem

piątek, 11 kwietnia 2014
Babka Piaskowo - Makowa
Lekka, sypka babka z dodatkiem maku. Bardzo smaczna - cudowna z herbatą. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".
babka piaskowo makowa
Składniki:
  • 200 g mąki pszennej 
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka maku (uważam, że to stanowczo za dużo... dałam mniej niż połowę)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  skórka otarta z cytryny

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC. Formę z kominem posmarować masłem, wysypać bułką tartą.

Masło utrzeć z cukrem (około 10 minut), stopniowo dodając do niego jajka po każdym ucierając przez 2 minuty.

Mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać bezpośrednio do masy miksując na najniższych obrotach miksera.

Do utartego ciasta dodać mleko, skórkę otartą z cytryny i suchy mak. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Przelać do formy. Piec 50 minut (piekłam 1 godzinę i 10 minut).

Wystudzoną babkę polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

babka piaskowo makowa

babka piaskowo makowa

Tagi: babka mak
07:09, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
czwartek, 10 kwietnia 2014
Mazurek Malinowy
Kruche, cieniutkie ciasto posmarowane domową konfiturą z malin. Do tego idealne dodatki: biała czekolada, płatki migdałów i beziki, a co najważniejsze i najsmaczniejsze: świeże maliny. Niesamowita kompozycja.
mazurek malinowy
Składniki

Na ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Obłożenie

  • słoik konfitury malinowej
  • garść blanszowanych migdałów lub płatków migdałowych
  • kilka małych bezików
  • opakowanie świeżych malin

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 36%

Wykonanie

Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,4mm podsypując niewielką ilością mąki. Ułożyć na blasze, odciąć nadmiar ciasta wystający poza brzegi blachy, ponakłuwać widelcem.

Piec w temp. 190 - 200oC przez około 15-25 minut, do zrumienienia (należy być czujnym gdyż ciasto długo jest blade po czym momentalnie łapie kolor). Ostudzić.

Połamaną drobno czekoladę wraz ze śmietanką umieścić w rondelku. Roztopić na wolnym ogniu do powstania gładkiej masy. Przestudzić.

Zimne ciasto posmarować konfiturą. Na nią wylać polewę z białej czekolady i zrobić ozdobne esyfloresy.

Udekorować migdałami, bezikami i świeżymi malinami.

mazurek malinowy

mazurek malinowy

mazurek malinowy



środa, 09 kwietnia 2014
Ciasto Kawowo - Czekoladowe z Kremem Caffe Latte
Czekoladowe ciasto w stylu brownies nasączone kawowym likierem z delikatnym kremem latte. Boskie. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, zatem można śmiało przygotować je nawet dzień wcześniej. Z przepisu Nigelli.
ciasto kawowo czekoladowe z kremem latte
Składniki:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 75 g mąki pszennej
  • 5 łyżeczek espresso (dałam mniej)
  • 4 łyżki lub więcej likieru kawowego (Tia Maria, Kahlua... użyłam Baileysa)

Krem

  • 75 g białej czekolady
  • 375 ml śmietanki kremówki
  • 2 płaskie łyżeczki espresso

Wykonanie

Krem

Dzień wcześniej śmietankę podgrzać niemal do wrzenia z kawą. Białą czekoladę drobno posiekać, zalać gorąca śmietanką - odstawić na 3 minuty po czym zamieszać. Ostudzić i wstawić do lodówki na noc.

W dniu pieczenia

Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno).

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

Mąkę wymieszać z kawą.

Jajka utrzeć z cukrem i wanilią na biały puszysty krem. Na przemian dodawać masę czekoladową i mąkę mieszając na niskich obrotach miksera. Powstałą masę przelać do tortownicy. Piec 35-40 minut (nie dłużej). Gorące ciasto nakłuć szpikulcem i polać likierem. Ostudzić.

Zimną masę z białej czekolady ubić mikserem jak kremówkę (powstanie nieco rzadszy krem, który dodatkowo zetnie się po pobycie w lodówce). Ułożyć na cieście. Całość przechowywać w lodówce.

ciasto kawowo czekoladowe z kremem latte

 

 



13:12, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
wtorek, 08 kwietnia 2014
Lokshen Kugel
Odświętny, żydowski deser z makaronu i sera wg przepisu Nigelli. Ciekawy, ale czy odświętny? Hmm... Jego smak do złudzenia przypomina naleśniki z serem, których raczej na święta bym nie podała. Niemniej jako słodkie, drugie śniadanie czy przekąska do pracy uważam, że jest jest świetny.
lokshen kugel
Składniki
  • 250 g makaronu jajecznego (cienkie nitki)
  • 500 g twarogu mielonego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • sól

Wykonanie

Makaron ugotować w osolonej zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlać, przepłukać zimną wodą, odsączyć na sicie.

Masło roztopić, przestudzić, utrzeć z cukrem i wanilią. Dodać twaróg i jajka a na koniec wmieszać makaron. Przełożyć do prostokątnej formy.

Piec w 170oC przez 50-60 minut.

lokshen kugel

lokshen kugel

07:00, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 07 kwietnia 2014
Batoniki z Granoli
Batoniki z domowej granoli z czekoladą i masą toffi. Szybkie i proste do wykonanie, wymagają jedynie odrobinę wyczucia. No i całkiem smaczne, co nieczęsto stwierdzam przy tak zdrowej przekąsce. 
batoniki z granoli
Składniki
  • 200 g czekolady deserowej (można część zastąpić mleczną... wg uznania)
  • 2/3 puszki zagęszczonego mleka słodzonego
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 1 i 1/2 - 2 szklanki domowej granoli

Wykonanie

Czekoladę połamać na kawałki - stopić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć kawałkiem folii (najlepiej z rękawa do pieczenia). Rozsmarować na niej płynną czekoladę i wstawić do lodówki.

Mleko, cukier i masło umieścić w rondlu. Gotować na średnim ogniu nieprzerwanie mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i nabierać złotego jasno koloru (nie można z tym przesadzić gdyż powstanie zbita krówka). Zdjąć z ogni i nadal mieszając lekko przestudzić.

Z granoli wybrać kilka dorodnych bakalii i kilka łyżek płatków - odłożyć na bok. Pozostałość wrzucić do ciepłej masy toffi i dokładnie wymieszać (ma być dość zbita ale możliwa do rozsmarowania). Masę wyłożyć na czekoladę i wyrównać powierzchnię. Posypać odłożonymi bakaliami. Docisnąć Wstawić ponownie do lodówki.

Gdy masa stężeje kroić pokroić na prostokąty, zanurzanym we wrzątku nożem.

batoniki z granoli

czwartek, 27 marca 2014
Sernik Limonkowy na Zimno
Sernik na zimno z ciasteczkowym spodem i opcjonalną galaretką... znakomity. Osobiście uważam go za najlepszy z pośród wszystkich żelatynowych tworów na blogu. Przepis na podstawie "Mojego Gotowania".
sernik limonkowy na zimno
Składniki:

Spód

  • 150 g ciasteczek maślanych
  • 6 łyżek masła
  • 16 g cukru waniliowego

Masa

  • sok i skórka z 4 limonek (około 110 ml soku)
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 500 g twarożku mielonego (na serniki)
  • 15 g żelatyny
  • 300 g białej czekolady
  • 120-150 g cukru pudru

Wierzch

Do wykończenia sernika użyłam 2 limonek i saszetki specjalnej glazury do ciast z owocami (Dr.Oetkera) i podczas gdy glazura okazała się pozytywnym zaskoczeniem, o tyle limonek pod nią nie polecam... Nie dość że źle się kroją to stanowią trudno usuwalną dekorację. Polecam zatem albo ozdobić sernik plasterkami limonek, albo polać ulubioną galaretką.

Wykonanie

Spód

Masło stopić. Herbatniki umieścić w malakserze, rozdrobnić, dodać masło i cukier - zmiksować. Okruszki wcisnąć w dno tortownicy o średnicy 24 cm. Umieścić w lodówce.

Otrzeć skórkę i wycisnąć sok z 4 limonek. Do soku dodać żelatynę, rozmieszać.

W rondlu na minimalnym ogniu zagrzać 100 ml śmietanki. Do gorącej wrzucić drobno posiekaną białą czekoladę i mieszając doprowadzić do roztopienia czekolady. Nadal podgrzewając dodać sok z limonki z żelatyną i mieszać do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Ser zmiksować z cukrem i skórką z limonki. Wolnym strumieniem, nadal miksując wlać masę czekoladową.

Pozostałą śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy.

Masę serową wylać na spód. Schłodzić minimum 4 godziny. Dowolnie ozdobić.

sernik limonkowy na zimno

sernik limonkowy na zimno

 sernik limonkowy na zimno

06:59, feeriasmakow
Link Komentarze (4) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 57
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi