RSS
środa, 26 marca 2014
Brownies z Solą Cytrynową
Brownies z orzechami i ciekawym dodatkiem soli cytrynowej... w oryginale pomarańczowej. Ciężkie, gliniaste choć jak na brownie zaskakująco puszyste. Najlepsze na drugi dzień - po nocy w lodówce. Tym razem skorzystałam z przepisu Tomka Woźniaka.
brownie  orzechami i solą
Składniki
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru 
  • 4 jajka
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (pół jednej zastąpiłam mleczną)
  • 50 g włoskich orzechów
  • 60 g mąki 
  • 60 g kakao (dałam połowę...)
  • sól morska 
  • skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć zmoczonym w wodzie pergaminem.

Masło z cukrem utrzeć w mikserze na lekką puszystą masę. Kolejno wbić jajka, cały czas miksując. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i powoli dodać do masy jajecznej.

Mąkę i kakao wymieszać i wsypać do masy. Na koniec dodać pokruszone orzechy włoskie. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać.

Piec maksymalnie 30 minut na środkowej półce piekarnika. Ostudzić.

W moździerzu utrzeć sól morską ze skórką otartą z cytryny. Posypać połamane na kawałki brownie.

brownie  orzechami i solą

brownie  orzechami i solą

wtorek, 25 marca 2014
Kakaowa Beza z Masą Pistacjową
Bezowy torcik przełożony pistacjową masą z bitą śmietaną i owocami. Genialny. Połączenie chrupiącej, słodkiej bezy z maślanym kremem nieodmiennie mnie zachwyca... a lekka bita śmietana i kwaskowe owoce wspaniale dopełniają całości. Przepis pochodził z książki Basi Ritz jednak zaproponowana przez nią beza z dużą ilością kakao szybko mi oklapła i musiałam robić od nowa... z mojego wielokrotnie sprawdzonego przepisu , który podaje.
beza z masą pistacjową
Składniki:

Beza

  • 6 białka (250 ml) w temperaturze pokojowej
  • 375 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Krem maślany

  • 200 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 50 g pistacji
  • 50 ml spirytusu lub Cointreau

Dodatkowo

  • porzeczki, borówki lub inne ulubione owoce
  • 300 ml ubitej, lekko osłodzonej, śmietanki do dekoracji

Wykonanie

Beza

(Można ją ubiec z kilkudniowym wyprzedzeniem).

Piekarnik nagrzać do temperatury 120oC (bez termoobiegu). Na pergaminie narysować obok siebie dwa koła o średnicy 21 cm.

Białka ubić na pianę, następie stopniowo dodawać cukier puder. Miksować do powstania bardzo sztywnej, błyszczącej masy + kilka minut by się ustabilizowała.

Dodać przesiane kakao, ocet i mąkę ziemniaczaną po czym miksować jeszcze kilka minut.

Pianę rozsmarować na pergaminie wstawić do piekarnika. Po około 30 minutach (lub wcześniej by beza pozostała biała) zmniejszyć temperaturę do 100oC i pozostawić bezy na 3 godziny.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia najlepiej zatem przygotować bezy wieczorem w przeddzień robienia tortu.

Krem

Wyłuskane pistacje uprażyć na suchej patelni. Ostudzić, utłuc w moździerzu lub zmielić w mikserze.

Masło z cukrem wymieszać i ubić aż masa nabierze białego koloru. Dodać stopniowo śmietankę i mieszać do uzyskania jednolitej masy (o dziwo taka właśnie powstała). Wlać alkohol. Powstała masa ma dość zwartą ale gładką konsystencje. Dodać całkowicie ostudzone pistacje. Delikatnie wmieszać je do masy.

Powstałym kremem przełożyć blaty bezowe.

Wierzch udekorować bitą śmietaną, owocami i listkami mięty.

Deser doskonale przechowuje się w lodówce (beza nie rozmiękła nawet na 3 dzień) jednak należy pamiętać by przed podaniem wystawić ją około 30 minut wcześniej z lodówki.

beza z masą pistacjową

beza z masą pistacjową

08:08, feeriasmakow
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 24 marca 2014
Tiramisu w Słoiczkach
Tym razem bardziej pomysł niż przepis, gdyż jak podejrzewam, każdy ma swój ulubiony przepis na tiramisu (jeśli nie, poniżej podaję swój sprawdzony). Takie słoiczki można przygotować z dowolnej okazji, ciekawie przyozdobić i podarować komuś bliskiemu jako pyszny, osobisty prezent. Pomysł (jak zresztą wiele innych) podsunęła mi Karolina.
tiramisu w słoiczkach
Składniki:
  • 500 g mascarpone
  • 6 żółtek (oczywiście można sparzyć jajka, ja tego nie robię)
  • piana z 2-3 białek (im więcej białek tym deser jest lżejszy, lecz również mniej spójny i mniej wyrazisty)
  • 6 zwykłych (ani płaskich, ani czubatych) łyżek cukru pudru (stosuję zasadę od 1 do 2 łyżek na 1 żółtko)
  • 4-6 łyżek likieru Amaretto (jeśli zależy nam na spójnej konsystencji można częściowo zastąpić go ekstraktem z gorzkich migdałów) 

Dodatkowo

  • około 200 - 300 ml mocnej kawy
  • łyżeczka cukru
  • 50 ml likieru Amaretto lub Kahlua
  • paczka biszkoptów do tiramisu np "Vicenzovo"
  • łyżka kakao

Wykonanie

Przygotować 6-8 słoiczków.

Zaparzyć mocną kawę; posłodzić, dodać alkohol i dobrze ostudzić.

Na najwyższych obrotach miksera utrzeć żółtka z cukrem na biały puszysty krem. Dodać ser, alkohol i ewentualnie ekstrakt z gorzkich migdałów delikatnie wymieszać do połączenia składników (nie ubijać - mascarpone staje się wówczas płynne).

Białka ubić na gęstą pianę (nie należy jednak przesadzić z ubijaniem by piana nie była byt twarda). Połączyć z masą za pomocą łyżki.

Biszkopty pokruszyć do naczynek polać kawą. Przykryć kremem i posypać kakao.

tiramisu w słoiczkach

tiramisu w słoiczkach

Tagi: Tiramisu
07:45, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 marca 2014
Serowe Rożki z Jabłkiem
Zawijasy z kruchego ciasta serowego z cząstkami jabłek. Doskonałe w swojej prostocie. Ciasto jest jedynie minimalnie słodkie więc cała słodycz zależy od ilości cukru pudru na wierzchu. Dzięki temu można ją dowolnie regulować.... dla przykładu: swojego "utopiłam" w cukiernicy :). Przepis z Kwestii Smaku.
rożki z jabłkiem 
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 250 g twarogu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy i zimne masło. Posiekać nożem. Dodać twaróg i razem jeszcze raz, dokładnie posiekać. Szybko zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem (Asia sugeruje jak najcieńsze, by rogaliki wyszły chrupiące... u mnie jedna partia była na cienkiej, druga na grubej, piekarnikowej i nie odnotowałam różnicy)

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Każdą cząstkę pokroić na paski o szerokości 4 mm.

Kawałki ciasta rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm.  Szklanką wycinać kółka, na środku każdego ułożyć po kawałku jabłka i dokładnie zlepić ciasto po środku. Układać na blachach do pieczenia w kilkucentymetrowych odległościach od siebie i piec na złoto (20 - 25 minut). Upieczone ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

rożki z jabłkiem

rożki z jabłkiem

09:06, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
wtorek, 18 marca 2014
Chrupiące Gofry (Wafle) Waniliowe
Chrupiące, cienkie gofry w kształcie serduszek. Z ulubionym dodatkiem w sam raz pasują na niedzielne śniadanie lub deser. Przyznam, że ich sekret tkwi w mocnej gofrownicy (dla odmiany kupiłam taką o mocy 1100 W). Przepis natomiast, sam w sobie, nie różni się wiele od przepisu na zwykłe pankejki - tyle, że usmażone w gofrownicy a następnie ostudzone na kratce pozostają kruche i chrupiące. Aha i jeszcze jedno: zapomniałam o ostatniej partii przez co smażyły się 2 razy dłużej niż pozostałe. O dziowo - gdyż spodziewałam się węgli - wyszły mocno zrumienione, łamliwe wafle - całkiem smaczne :)
Chrupiące gofry
Składniki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie

Masło roztopić a następnie ostudzić.

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Następnie mieszają trzepaczką stopniowo dodać jajko, mleko i ekstrakt z wanilli. Rozmieszać.

Na koniec dodać masło. Odstawić.

Gofrownicę cienko posmarować olejem. Rozgrzać, po czym pozostawić włączoną jeszcze przez kilka minut. Wlać ciasto do formy wyrównać - zamknąć gofrownicę. Upiec na rumiano. Studzić na kratce (by gofry pozostały chrupiące).

Chrupiące gofry

chrupiące gofry

Tagi: gofry
08:56, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
sobota, 15 marca 2014
Puchowa Babka Drożdżowa
Niezwykle lekka i puszysta babka z rodzynkami i lukrem. Znakomita... najlepsza jaką jadłam. W sam raz na zbliżającą się Wielkanoc. W trakcie przygotowywania (kiedy pojawiły się pierwsze problemy) przypomniałam sobie, że już miałam do czynienia z tym przepisem. Poprzednia nieudane podejście zniechęciło mnie do babek drożdżowych na wiele lat, tym razem, bogata w doświadczenia z ciastem drożdżowym zdołałam uratować ciasto. Przepis z poprawkami pochodzi z miesięcznika "Kuchnia".
 puchowa babka drożdżowa
Składniki (na 2 babki z czego przedstawiona na zdjęciu była nieco mniejsza)
  • 500 g mąki 
  • 250 ml mleka 
  • 80 g świeżych drożdży 
  • 10 żółtek 
  • 150 g cukru 
  • 25 ml rumu, lub słodkiego sherry
  • 150 g masła 
  • sól 
  • 150-200 g rodzynek
  • masło do smarowania formy

Lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 1łyżka soku z cytryny
  • kilka kropel zimnej wody

Wykonanie

Rozczyn*: przesiać 125 g mąki i sparzyć ją wrzącym mlekiem. Gdy przestygnie, dodać roztarte drożdże, wmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Żółtka wraz z cukrem ubić mikserem do białości. Zmienić końcówkę miksera na przeznaczoną do ciasta drożdżowego. Dodać do misy resztę przesianej mąki oraz cały rozczyn. Dobrze wyrobić ciasto. Następnie dodać rum, miękkie masło i szczyptę soli. Wyrabiać jeszcze kilka minut.

Na koniec dodać umyte, osączone i posypane mąką rodzynki. Wyrobione ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie uderzyć w nie pięścią, przełożyć na blat i podzielić na pół. Przełożyć do wysmarowanych masłem form (powinno zająć połowę jej objętości), przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto w formie urośnie, wstawić je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka.

Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Polukrować wystudzoną babkę.

* Oryginalny przepis zakłada zaparzenie 250 g mąki, 250 ml mleka. Następnie każą dodać rozkruszone drożdże a gdy całość podrośnie "przelać" rozczyn do żółtek.... hmm. Posłużyłam się wagą i miarką (nie może tu być mowy o pomyłce) i z podanych proporcji wyszły mi mączne strzępy zbyt ciężkie by wejść w reakcję z drożdżami i niezwykle dalekie od konsystencji możliwej do jakiegokolwiek "przelewania". Po 2 godzinach doszłam do wniosku, że drożdże zginęły śmiercią tragiczną przygniecione nadmiarem mąki lub zbyt wysoką temperaturę. Zmuszona więc byłam ratować ciasto dodając saszetkę suszonych drożdży i posługując się maszyną do chleba udało mi się uratować ciasto. Dlatego w przepisie zmniejszyłam ilość zaparzanej mąki o połowę - jednak uważam, że najbezpieczniej byłoby przygotować klasyczny rozczyn: rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i szczyptą soli a następnie dodać ciepłe mleko i 2 łyżki mąki.

puchowa babka drożdżowa

puchowa babka drożdżowa

06:18, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
piątek, 14 marca 2014
Krem Waniliowo - Truskawkowy
Deser w stylu Panna Cotty z przecierem truskawkowym i ziarenkami wanilii. Gładki, kremowy - bardzo smaczny. Dobrze jest podać go z odrobiną kwaśnej śmietany lub jogurtu i truskawkami by nieco przełamać jego słodycz. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".
krem waniliowo-truskawkowy
Składniki
  • 500 g pokrojonych truskawek + kilka do przybrania
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka śmietanki 36-proc. 
  • 2 łyżki miodu lub złotego syropu
  • 2 łyżki cukru 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • laska wanilii
  • kwaśna śmietana do podania

Wykonanie

Truskawki zmiksować na jednolitą masę. Przetrzeć przez gęste sitko, by pozbyć się pestek.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.

Mleko, śmietankę złoty syrop i cukier wymieszać w rondelku. Umieścić w nim przepołowioną laskę wanilii wraz z wydrążonymi ziarenkami. Podgrzać niemal do wrzenia.

Dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać.

Zdjąć z ognia, dodać mus truskawkowy i dokładnie połączyć. Lekko ostudzić i rozlać do foremek, pozbywając się laski wanilii.

Schłodzić co najmniej 3 godziny w lodówce. Przed podaniem zanurzyć dno naczynka na 30 sekund w gorącej wodzie. Odwróć foremkę, ostrożnie wyłożyć deser na talerzyk. Podawać z truskawkami i śmietaną lub jogurtem.



krem waniliowo-truskawkowy

09:12, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 marca 2014
Drożdżowa Rozeta z Cynamonem
Drożdżówka z cynamonowym wkładem i urzekającym wyglądzie. Bardzo smaczna, ale przyznam, że zrobiłam ją głównie ze względu na kształt... no i tęsknotę za cynamonem. Pomysł zaczerpnęłam stąd gdzie również znajduję się klarowna instrukcja zwijania...
 drożdżowa rozeta z cynamonem
Składniki:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 325 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 50 g cukru
  • 100 g miękkiego masła

Nadzienie

  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie

Przygotowując ciasto można posłużyć się maszyną do pieczenia chleba, umieszczając w formie kolejno; składniki płynne, następnie sypkie i uruchamiając program „Ciasto rosnące”.

W innym przypadku w dużej misce wymieszać mąkę, cukier, drożdże i sól. Odstawić.

Mleko wlać do suchych składników i wymieszać łyżką. Na koniec dodać masło i zagnieść, luźne, elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski i odstawić do wyrastania na ok. 30-60 minut. Wyraźnie zwiększy swoją objętość.

Składniki posypki wymieszać w kubeczku (z wyjątkiem masła które należy roztopić).


Po tym czasie ciasto przełożyć na blat, w razie potrzeby podsypując mąką.

Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na zgrabne koło o średnicy około 34 cm. Posmarować masłem, zostawiając 2 cm pusty fragment z zewnątrz. Posypać posypką. Drugą połowę ciasta rozwałkować na identyczny okrąg. Nakryć ciasto dokładnie sklejając brzegi.
Radełkiem zrobić 16 nacięć.  Następnie zwijać do wewnątrz (można na zewnątrz ale po wypróbowaniu obu sposobów ten wdał mi się ładniejszy) po dwa sąsiadujące ze sobą kawałki. Na koniec (czyli po 3-4 zwinięciach) złączyć końcówki delikatnie podwijając je pod spód. Odstawić do wyrastania.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Piec 20 - 25 minut.

drożdżowa rozeta z cynamonem

drożdżowa rozeta z cynamonem

drożdżowa rozeta z cynamonem

22:30, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
piątek, 07 marca 2014
Meksykańskie Ciasto Czekoladowe
Intensywnie czekoladowe ciasto z bakaliami i kawałkami świeżego mango oblane pyszną polewą czekoladową. Puszyste i zaskakująco pikantne - bardzo ciekawe. Przepis znalazłam tu.
meksykańskie ciasto czekoladowe
Składniki:
  • 180 g mąki
  • 150 g cukru
  • 125 g masła
  • 50 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 g pokrojonego w kostkę mango (1 średni owoc)
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli lub drobno posiekana świeża papryczka

Polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 g masła
  • łyżeczka kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody lub mleka
  • odrobina ekstraktu z wanilii



Wykonanie

W garnku podgrzać wodę wraz z cukrem, kakao i masłem mieszać, nie zagotowując do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Masę przelać do dość dużej miski. Przestudzić dodać żółtka.

Białka ubić na sztywną pianę.
Do masy kakaowej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz chilli. Mieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać posiekane orzechy włoskie i czekoladę oraz pokrojone w kostkę mango. Wszystko razem wymieszać.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek.

Tak przygotowaną masę wlać do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (najkrótsza keksówka). Piec około 1 godziny temperaturze 170°C do tak zwanego suchego patyczka.

Ostudzić, wyjąć z formy.

Składniki polewy umieścić w rondelku. Powoli podgrzewać do powstania gęstej, gładkiej masy (około 5 minut). Lekko przestudzić - polać ciasto. 

meksykańskie ciasto czekoladowe

meksykańskie ciasto czekoladowe



09:35, feeriasmakow
Link Komentarze (4) »
czwartek, 06 marca 2014
Rolada Żyrafa
Rolada z bitą śmietaną, brzoskwiniami i bananem. Mająca swym wyglądem imitować szyję żyrafy... W smaku: lekka, owocowa - bardzo dobra... jak na roladę, których ze względu na suche ciasto - nie lubię. Przepis ze sporymi modyfikacjami zaczerpnęłam stąd.
rolada żyrafa
Składniki:
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 80 ml wody
  • 45 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Środek

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru lub cukru waniliowego
  • 1 banan
  • 3 połówki brzoskwiń z syropu

Wykonanie

Białka jajek ubić na pianę stopniowo dodając cukier puder.

Cały czas miksując, pojedynczo dodawać żółtka. 

Wodę wymieszać z roztopionym masłem i ekstraktem z wanilii. Mąkę przesiać.

Miksując na najwolniejszych obrotach miksera dodać do jajek mokre i suche składniki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Dużą blachę "od piekarnika" wyłożyć arkuszem pergaminu.

6 łyżek masy przełożyć do woreczka. Odciąć róg. Nieregularnie wyciskając ciasto, utworzyć biały szkielet. Wstawić na 3 minuty do piekarnika.

Do pozostałej masy delikatnie wmieszać kakao. Rozlać masę na podpieczonym spodzie i delikatnie wyrównać. Piec dalej około 10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na papier, zdjąć delikatnie pergamin po czym przełożyć na czystą ściereczkę i delikatnie zrolować. Pozostawić do ostudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier lub cukier waniliowy. Rozsmarować na roladzie.

Banany i brzoskwinie pokroić na cząstki ułożyć na śmietanie po czym całość zrolować.

rolada żyrafa

rolada żyrafa

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 57
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi