RSS
środa, 05 marca 2014
Kokosowy Krem Angielski z Truskawkami i Kruszoną Bezą
Minimalistyczny, stosunkowo lekki deser z truskawkami i bezą. Bardzo smaczny, lecz przyznam szczerze... niewspółmierny do trudności i pracochłonności wykonania... o zmywaniu nie wspominając. Przepis z "Wielkiej Księgi Kuchni Francuskiej"
kokosowy krem angielski
Składniki:
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 700 ml mleka (zwykłego, krowiego)
  • 6 żółtek
  • 55 g cukru
  • koszyczek truskawek
  • garść małych bezików

Wykonanie

W niewielkim rondlu umieścić wiórki kokosowe, zalać je mlekiem. Nieustannie mieszając doprowadzić niemal do wrzenia. Odstawić nakryte na kilka godzin, a najlepiej na noc by mleko "naciągnęło" smakiem kokosa.

Przygotować miskę zanurzoną w zimnej wodzie i 2 czyste rondle.

Po tym czasie zawartość rondla przecedzić przez sito. Wiórki kokosowe wyrzucić, a mleko (powinno go być 370- 400 ml) umieścić w czystym rondlu. Ponownie zagotować.

Żółtka roztrzepać z cukrem, zalać wrzącym mlekiem. Przelać do czystego rondla i na średnim ogniu, nieustannie mieszając gotować do zgęstnienia. Krem powinien gładką warstwą pokryć wypukłą stronę łyżki. Wówczas cały czas mieszając przelać go do schłodzonej miski i jeszcze chwile mieszać (inaczej powstanie jajecznica). Nakryć folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu kremu. Ostudzić.

Zimny krem rozlać do miseczek lub na płaskie talerze. Dodać plasterki truskawek. Udekorować pokruszonymi bezikami.

kokosowy krem angielski

06:57, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 02 marca 2014
Torcik z Nutellą
Zrobiony na podstawie przepisu Nigelli. Obłędny. Nie mogę przestać go jeść... Do tego niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Największym jego mankamentem jest klasyfikacja: u Nigelli nazywał się sernikiem. Gdy zastąpiłam ser - kremowym mascarpone miałam zamiar nazwać go tartą - ale też jakoś nie pasowało. Torcik wydaje się najbardziej trafiony - jednak jakie znaczenie ma nazwa gdy je się coś tak pysznego...
torcik z Nutellą
Składniki:

Spód

  • 160 g ciasteczek maślanych z czekoladą
  • 50 g orzechów laskowych
  • cukier waniliowy (16 g)
  • 50 g lub odrobinę więcej roztopionego masła

Krem

  • 600 g mascarpone
  • 600 g Nutelli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Wierzch

  • 70 g posiekanych orzechów (laskowych, włoskich lub pekanów)

Wykonanie

Składniki spodu umieścić w pojemniku malaksera. Zmiksować na mokry piach. Wyłożyć nimi dno tortownicy o średnicy 26-28 cm. Wypukłą stroną łyżki docisnąć i wyrównać.

Mascarpone, Nutellę i oba rodzaje cukru zmiksować tylko do połączenia składników (nie dłużej... mascarpone tego nie lubi). Wyłożyć na ciasteczkowy spód i ładnie wyrównać.

Posypać posiekanymi orzechami. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

torcik z Nutellą

torcik z nutelą

torcik z Nutellą

Tagi: nutella
11:34, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
czwartek, 27 lutego 2014
Pistacjowe Cupcakes z Kremem Cytrynowym
Pistacjowe babeczki: puszyste i delikatne z kremem na bazie mascarpone i łamanymi pistacjami. Znakomite... oczywiście jak na babeczki, które nadal postrzegam jako słodycz poniedziałkową... no dobra ewentualnie środową :). W każdym razie bardzo mi smakowały, a nawet mojej dziecię (a zarazem jedyny odważny krytyk mojej kuchni) pożarło dwie.
 pistacjowe cucakes
Składniki

Babeczki

  • 2/3 szklanki pistacji
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczeni
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka pokrojonych pistacji do ozdoby

Krem

  • 125 g mascarpone
  • 125 ml śmietanki 36%
  • łyżka cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 160oC. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.

Pistacje wraz z cukrem umieścić w pojemniku malaksera. Rozdrobnić.

Dodać pokrojne w kostkę masło i jajka a następnie wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Zmiksować.

Powstałą masą napełnić papilotki (bardzo rosną... ciasta jest w sam raz na 12 sztuk). Piec 20-25 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ostudzić na kratce.

Krem

Mascarpone wraz ze śmietanką ubić na wysokich obrotach miksera. Dodać cukier i skórkę z cytryny. Ozdobić babeczki.

Pistacje połamać boczną stroną noża. Posypać wierzch.

pistacjowe cucakes

09:16, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
środa, 26 lutego 2014
Sernik z Masłem Orzechowym, Sniersami i Sosem Toffi
Sernik na kruchym spodzie przesycony smakiem masła orzechowego do tego stopnia, że trzeba się mocno skoncentrować by wyczuć ser. Jak dla mnie odrobinę za ciężki i za mało mazisty. Niemniej kompozycja ze snikersami i sosem toffi bardzo udana więc fani masła orzechowego powinni być zachwyceni.
sernik z masłem orzechowym
Składniki:

Spód

  • 300 g kruchego ciasta np z tego przepisu

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 375 g masła orzechowego (dałam domowe)
  • 1i 1/2 szklanki cukru pudru (można więcej jeśli lubimy bardzo słodkie wypieki)
  • 5 jajek
  • 150 g gęstej śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej

Wierzch

  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru

Sos toffi

  • 1/2 szklanka śmietanki kremowej 36%
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo

  • około 250 g małych batoniki snikers



Wykonanie

Odpowiednio wcześniej wyjąć wszystkie produkty z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC.

Spód

Schłodzone, kruche ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim prostokątną blachę 22x26 cm. Nakłuć widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia.

Masa Serowa

Cukier, ser, mascarpone oraz masło orzechowe umieścić w misie miksera i utrzeć (masy nie należy zbytnio napowietrzać więc bardziej wskazane będą końcówki miksera do mieszania - niż ubijania) dokładnie mikserem na niskich obrotach. Dodać powoli jajka cały czas miksując. Wlać ekstrakt z wanilii a następnie dodać śmietanę i mąkę.

 

Masę serową przelać na podpieczony spód. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie obniżyć temp. do 110oC - nie otwierając drzwiczek i piec dalej około 45-60 minut, aż wierzch sernika będzie ładnie ścięty (środek może być luźniejszy).

Cukier wymieszać z kwaśną śmietaną. Polać wierzch sernika i wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i po kilku minutach wyjąć. Całkowicie ostudzić. Wstawić na noc do lodówki.

Snikersy pokroić (maczając nóż w gorącej wodzie). Ułożyć na wierzchu.

Cukier, śmietankę i masło podgrzać do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut do lekkiego zgęstnienia. Ozdobić wierzch sernika.

sernik z masłem orzechowym

sernik z masłem orzechowym

wtorek, 25 lutego 2014
Malinowy Deser z Bezikami
Znakomity deser w stylu Eton Mess, tyle że z dodatkiem mascarpone i przecieru malinowego. Genialny... wiem powtarzam się, ale nie mogę się powstrzymać. Najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu. Przechowywanie mu nie służy gdyż bezy rozmiękają.
malinowy eton
Składniki:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml kremowej śmietanki 36%
  • 50 g bezików
  • mały cukier waniliowy 15 g
  • 1/2 szklanki lekko słodzonego przecieru z malin

Wykonanie

Schłodzone mascarpone i schłodzoną kremówkę ubić razem na sztywny krem dodając cukier waniliowy.

Beziki lekko pokruszyć, wsypać do kremu i dokładnie wymieszać. Na konie wlać połowę przecieru i niedbale przemieszać (nie mieszać długo gdyż deser zrobi się różowy a ma być czerwono biały). Rozłożyć do pucharków, polać pozostałym przecierem .

malinowy eton

07:48, feeriasmakow
Link Komentarze (4) »
niedziela, 23 lutego 2014
Masło Orzechowe
Domowe masło z orzeszków ziemnych. Pyszne. Od sklepowego różni je jedynie wyraźniejsza słodycz i brak chemicznych dodatków. Co do konsystencji - wszystko zależy od miksera, cierpliwości i późniejszego przeznaczenia. Z przepisu Piotrka.
masło orzechowe
Składniki:
  • 400 g orzeszków ziemnych (prażonych, nie solonych)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 spore łyżki miodu lub Golden Syroupu

Wykonanie

W zależności od upodobania można zrobić gładkie masło, lub takie z cząstkami orzechów. W drugim przypadku należy odłożyć około 1/4 orzeszków i z grubsza je posiekać. Pozostałe orzeszki umieścić w malakserze (food procesorze) wraz z solą. Mielić tak długo, aż zacznie oddzielać się tłuszcz (trwa to około 10 minut). Stopniowo dodawać miód miksując dalej, aż masło osiągnie pożądaną konsystencję. Na koniec dodać posiekane orzechy i dokładnie pomieszać.

masło orzechowe

00:02, feeriasmakow
Link Komentarze (6) »
czwartek, 20 lutego 2014
Pistacjowe Macarons
Maleńkie pistacjowe ciasteczka przełożone kremem na bazie białej czekolady i mascarpone. Znakomite w smaku - koszmarne w "produkcji". To moje trzecie podejście do macarons i sądziłam, że już potrafię uniknąć większości z tysiąca ewentualnych błędów... Poprzednich może i uniknęłam natomiast pojawiły się nowe: na przykład falbanka w przeróżnych miejscach na niektórych ciasteczkach. Niemniej za każdym razem uczę się czegoś nowego więc absolutnie nie mam zamiaru się poddawać - wręcz przeciwnie już planuję kolejne...
pistacjowe macarons
Składniki:
  • 220 g cukru pudru
  • 120 g białek
  • 120 g obranych pistacji
  • 80 g drobnego cukru

Krem

  • 100 g białej czekolady
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki likieru Cointreau

Wykonanie

Przed pieczeniem

Białka najlepiej zebrać 24 godziny przed pieczeniem i pozostawić w temperaturze pokojowej.

Miskę i mieszadło miksera przetrzeć nasączonym w occie wacikiem (by pozbyć się resztek tłuszczu).

Upewnić się, że wszystkie używane miski i naczynia są całkowicie suche.

Przygotowanie.

Połowę pistacji umieścić w pojemniku malaksera, dodać połowę cukru pudru. Zmiksować na mąkę. Przesiać przez sito do miski. Wyrzucić kawałki pistacji, które pozostały na sicie. Ponowić czynność z drugą częścią pistacji i cukru.

Białka umieścić w misce miksera, ubić na pianę. Następnie, bardzo powoli dosypywać drobny cukier nieustannie ubijając. Gdy cały cukier będzie już dodany - ubijać jeszcze kilka minut dla ustabilizowania masy.

Do ubitych Białek przesiać pistacjowo - cukrową zawartość miski( w trzech turach). Ponownie usunąć nieprzesiane kawałki. Wlać kilka kropli barwnika. Delikatnie zamieszać silikonową szpatułką do momentu aż masa będzie spływać ze szpatułki (tu nawaliłam, gdyż moja masa pozostała zbyt sztywna... jednak zbyt długo również nie wolno mieszać , bo macaron się rozleją). Umieścić masę w rękawie cukierniczym.

Na blasze umieścić arkusz pergaminu. Wyciskać masę tworząc kółka. Uderzyć blachą o blat by pozbyć się czubków (można dodatkowo wygładzić wierzchy nożem). Odstawić do osuszenia... i tu sprawa najważniejsza: zanim makaroniki trafią do piekarnika muszą mieć suchą, nie klejącą się w dotyku skorupkę. Można ją uzyskać na kilka sposobów: odstawiając na kilka godzin w suche i ciepłe miejsce, susząc suszarką do włosów (wiem - to dość dziwne, ale szybkie i skuteczne:), można też postawić około 30 minut nad kaloryferem (nie dłużej). Odpowiednio wysuszona skorupka gwarantuje efekt falbanki przy spodzie (hehe w teorii).

Piec w temperaturze 140oC przez około 12 minut. Pozostawić jeszcze na chwilę w uchylonym piekarniku. Wyjąć, a gdy ostygną delikatnie odkleić je od pergaminu. 

Krem

Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić. Krótko zmiksować z mascarpone i likierem. Przełożyć ciasteczka.

pistacjowe macarons

pistacjowe macarons

09:18, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
środa, 19 lutego 2014
Biscotti z Pekanami i Syropem Klonowym
Włoskie ciasteczka do maczania w kawie. Wikipedia twierdzi, że biscotti i cantucci to to samo... Dwukrotnie robiłam to drugie i widzę różnicę: cantucci mi smakowało, biscotti - nie. W zasadzie biscotti jawi mi się jako ubogi kuzyn cantuciego: niedosłodzony, odchudzony i pozbawiony drożdży nadających ciekawy posmak - taki zwykły "suchar". Dlatego na własne ryzyko... Przepis z "Moich Wypieków".
biscotti
Składniki:
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 1 szklanka mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g orzechów pekan z grubsza posiekanych

Wykonanie

Jajko zmiksować z cukrem. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i syrop klonowy - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pekany.

Podsypując nieco mąką (ciasto lepi się jak cholera więc robiłam to od razu na papierze do pieczenia) uformować walec o długości około 20 cm. Piec w temperaturze 175ºC przez 20 - 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć, przestudzić pokroić na 1 cm kromki.

Ułożyć je na blaszce i wstawić do piekarnika na około 15 minut (w połowie czasu obrócić na drugą stronę).

Przechowywać w szczelnym pojemniku.

biscotti

biscotti



Tagi: biscotti
07:21, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 17 lutego 2014
Nutella Cake
Tort na ciemnym biszkopcie przełożony kremem z Nutelli z warstwą czarnej porzeczki dla przełamania słodyczy. Świetny, a co ważne niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam.
nutella cake
Składniki:

Biszkopt

  • 7 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao

Nasączenie

  • 250-350 ml lekko osłodzonej kawy
  • 75 ml likieru z orzechów laskowych

Krem

  • 250 ml śmietany 36%
  • 500 g mascarpone
  • największy słoik Nutelli 680 g
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo

  • pół słoika dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej i podzielić na 3 blaty (ale w przypadku braku czasu - nie jest to wymóg konieczny).

Piekarnik nagrzać do temp. 170oC. Dno tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.

Białka jajek ubić na pianę stopniowo dodając cukier puder.

Cały czas miksując, pojedynczo dodawać żółtka.

Mąkę wymieszać z kakao przesiać i dodać do masy w kilku partiach mieszają na najniższych obrotach miksera.

Przełożyć do tortownicy.

Piec 35-40 minut. Patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest gotowe. Ostudzić. Przekroić na 3 blaty.

W dniu pieczenia

Zaparzyć kawę, posłodzić - całkowicie ostudzić. Pomieszać z likierem

 

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem waniliowym na sztywny krem.

W innej misce umieścić mascarpone i nutellę. Zmiksować tylko do połączenia składników (bardzo krótko). Za pomocą szpatułki, delikatnie wmieszać bitą śmietanę - zostawiając trochę do dekoracji.

 

Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 kawy. Posmarować czarną porzeczką a na niej rozłożyć warstwę kremu- docisnąć drugim krążkiem. Ponownie nasączyć i posmarować kremem. Tak samo postąpić z trzecim krążkiem. Resztą kremu ozdobić boki tortu. Z pozostałej śmietany wycisnąć różyczki (przyznam, że tort bardziej podobał mi się bez nich).

Wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach od przyrządzenia.



nutella cake





Tagi: nutella tort
09:21, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
niedziela, 16 lutego 2014
Lukrowane, Maślane Ciasteczka
Najprostsze i zarazem najlepsze maślane ciasteczka ozdobione królewskim. Świetne dla maluchów. Oczywiście kształty, wzory i kolory można mnożyć w nieskończoność w zależności od okazji.

maślane ciiasteczka

Składniki na mnóstwo ciasteczek:
  • 600 g mąki
  • 400 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 2 żółtka roztrzepane z łyżką wody

Lukier

  • 90 g białka (najlepiej oddzielone dzień wcześniej i pozostawione odkryte na kuchennym blacie)
  • 445 g cukru pudru (polecam niebieski marki Kupiec - wydaje mi się, że jest najdrobniejszy)
  • 5 - 7 kropli soku z cytryny 

Wykonanie

Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin lub znacznie krócej w zamrażalniku. Blachy wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

 

Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm (podsypując niewielką ilością mąki). Foremkami wykrawać dowolne kształty.

Układać w niewielkich odległościach na blasze (nie urosną). Pędzelkiem posmarować ciasteczka żółtkiem wymieszanym z wodą (można pominąć, chyba, że robimy wersję bez lukru - wówczas jest to konieczne).

Piec w temp. 190oC przez około 15 minut lub dłużej, do zrumienienia. Ostudzić.

Warto pamiętać, że:

  • składniki zagniata się bardzo krótko (aż połączą się w gładkie ciasto)
  • najbardziej lubimy najprostsze maślane ciastka, ale można dodać również wanilię, cynamon, lub ozdobić dowolnymi bakaliami, bądź czekoladą.
  • polecam ekonomiczne wykrawanie ciastek by nie zostawało wiele ścinków (owszem, ciasto można ponownie zagniatać, jednak wiąże się to z podsypywaniem mąką co obniża walory smakowe ciastek). Ja, nie używam resztek ciasta... zbijam je w kulę a następnie wykorzystuję jako np spód do sernika.
  • wałkuj po kawałku ciasto, trzymając pozostałe w lodówce; staraj się by kolejne partie były możliwie tej samej grubości, w innym przypadku nie będą się równo piekły.

Lukier

W misie miksera umieścić białko dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny. Ucierać przez kilkanaście minut na najniższych obrotach miksera (mieszadłem nie ubijaczką).  Gotowy lukier jest gładki i nie spływa ze szpatułki. Podzielić na dowolną ilość porcji i dodać barwniki. Lukier umieścić w woreczku strunowym, zamknąć, odciąć róg. W ten sposób dekorując nawet kilka godzin lukier pozostanie plastyczny i nie zaschnie.

maślane ciasteczka

maslane ciasteczka

05:18, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 57
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi