RSS
poniedziałek, 01 listopada 2010
Szneki
Doskonałe, zachwycające połączenie cynamonowej drożdżówki z sosem na bazie syropu klonowego. Przepis z "Paris Pastry"


szneki

 

Składniki sosu:
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki „Golden Syrup”*

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 75 g masła
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 3 łyżki białego cukru (nie pudru)
  • pół szklanki brązowego cukru
  • cynamon (wg gustu - ja daję około 1 łyżeczki, w oryginale jest 1 łyżka)

 

Przygotowanie

Kilka godzin przed pieczeniem przygotować sos. Utrzeć masło z cukrem - do białości; nadal ucierając, dodawać po łyżce Golden Syrup i syrop klonowy. Powstały krem rozłożyć do 12 papilotek umieszczonych w formie na muffinki. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

 

Wymieszać mąkę, suche drożdże, sól i cukier. Rozpuszczone masło, wymieszać z mlekiem, lekko roztrzepanymi jajkami i dodać do miski; wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia. Osoby dysponujące maszyną do chleba mogą umieścić wszystkie składniki w formie (najpierw płynne, potem sypkie) i nastawić program "Ciasto rosnące".

 

W miseczce wymieszać cukier biały, brązowy i cynamon.

Gotowe ciasto rozwałkować na sporej wielkości prostokąt. Posypać cukrem z cynamonem i zwinąć w długi rulon. Odciąć i wyrzucić końcówki. Pozostałe ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich umieścić w papilotce na kremie maślanym. Odstawić do napęcznienia*. Piec 20-25 minut w temp 180 oC. Pod blachę ze sznekami podłożyć większą blaszkę* Podawać ciepłe.

Uwagi i warianty przepisu

* „Golden Syrup” jest dostępny w lepszych sieciach handlowych. Jest to syrop cukrowy - czasem używany zamiennie z miodem (nie przepadam za miodem, więc zawsze mam słoik „Golden Syrup” pod ręką).

* Do sosu można dodać posiakane orzechy pekan.

* by przyspieszyć rośnięcie ciasta, wstawiam je do piekarnika nastawionego na 50oC

* podczas pieczenia syrop podchodzi do góry i - czasem - wylewa się  z foremki. Jeśli  nie ma  podłożonej blachy, zacznie się palić i nieprzyjemnie pachnieć.

 

szneki

 


Czekoladowe ciasto zakochanych
Jest coś romantycznego w jedzeniu czekoladowego ciasta; ze wspólnego naczynia; z gorący sosem pachnącym rumem i z zimnymi lodami. Idealne na romantyczny wieczór, ale i na większe przyjęcie. Przepis Jamiego Oliviera.

 

ciasto zakochanych

 

Składniki na 2 spore porcje (lub 4 mniejsze):
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wiśni odsączonych (mogą być z kompotu)
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Sos czekoladowy:

  • 25 g masła
  • 150 ml śmietany kremówki, 75 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki rumu, brandy, amaretto, Baileysa, Cointreau lub wiśniówki
  • 2 łyżki cukru (jeśli ciasto będzie podawane bez lodów - w przeciwnym przypadku, cukier pominąć)

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do temp. 180oC i wysmaruj masłem małe naczynie żaroodporne (o średnicy 22 cm).

Połącz kakao z kilkoma łyżkami wrzątku i wymieszaj na gładką pastę. Odstaw do przestudzenia.

 

Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę. Dalej - ucierając - dodaj kakao z wodą i jajko, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.

Wlej ciasto do naczynia żaroodpornego. Posyp orzechami i wiśniami*, a następnie wstaw do piekarnika na 25 minut.

 

Przygotuj sos, doprowadzając do wrzenia śmietanę, masło i  ewentualnie cukier. Wyłącz palnik. Dodaj kawałki czekolady oraz wybrany alkohol i starannie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady*

 

Po wyjęciu z piekarnika - przestudź lekko ciasto, polej gorącym sosem. Podawaj natychmiast. Idealnie pasują do niego lody waniliowe.

Uwagi i warianty przepisu

* zwykle kupuję wydrążone wiśnie i starannie je suszę.

* alkohol dobrze jest dodać po rozpuszczeniu czekolady, gdyż obniży on temperaturę sosu.

 

ciasto zakochanych

 

ciasto zakochanych

11:55, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
Szarlotka
To ulubione ciasto mojego męża... no i teściowej. Szarlotka pachnąca cynamonem; na kruchym; mocno maślanym cieście - koniecznie z lukrem. Idealna propozycja na dżdżystą jesień. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska.

 

szarlotka

 

Składniki na ciasto o wymiarach 25x36:
  • 450 g mąki
  • 300 g zimnego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • mała paczka cukru waniliowego (8g)
  • szczypta soli

Składniki na masę z jabłek:

  • 1 kg jabłek*
  • 100-150g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 200-300 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki utartych biszkoptów

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wysypać na stolnicę lub blat. Masło posiekać nożem. Szybko zagnieść, schłodzić w lodówce 1-2 godz.

 

W tym czasie przygotować jabłka.

Połowę jabłek obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem na marmoladę. Pozostałe jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach wprost do masy. Dodać cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać.*

 

Połową ciasta rozwałkować*, wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem, ponakłuwać widelcem i piec w temp 180o C do lekkiego zrumienienia.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika; posypać biszkoptami*, wyłożyć masę jabłeczną i przykryć rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta. Wstawić do piekarnika na około 1 godz. Ciasto jest gotowe gdy wierzch jest ładnie rumiany.

 

Cukier puder utrzeć łyżką z sokiem z połowy cytryny.  Dodawać po łyżeczce zimną wodę, aż powstanie gładka, gęsta masa. Polukrować przestudzoną szarlotkę.

Uwagi i warianty przepisu

* Ciasto jest mocno słodkie.

* Nie jestem znawcą jabłek i zwykle nie wiem jakie kupić. Zdarzało mi się, że smak masy mi nie odpowiadał. W tej chwili najczęściej używam jabłek prażonych - kupowanych w litrowych słoikach. Polecam je ze względu na smak i ładny kolor, który nie ciemnieje w szarlotce. Na tą ilość ciasta zużywam 1,5 słoika. Podgrzewam by lekko odparowały i dodaję cynamon.

* Kruche ciasto najlepiej wałkować pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej. Podsypywanie mąką przy tradycyjnym sposobie wałkowania - obniża walory smakowe ciasta.

* Biszkopty można pominąć, jednak ich obecność zapobiega rozmoczeniu spodu przy dużej wilgotności jabłek.

 

szarlotka

Czekoladowe Placuszki
Pyszne. Z kawałkami białej czekolady i miękkim wilgotnym wnętrzem. Troszkę przypominają brownies i ciastka dostępne w Coffeeheaven. Idealna propozycja na Święta. Przepis zmodyfikowany z książki "Wykwintne Ciasta i Desery"


czekoladowe placuszki

 

Składniki na około 30 szt:
  • 150 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g deserowej lub mlecznej czekolady*
  • 2 jajka
  • 180 g cukru (drobnego lub pudru)
  • 200  przesianej mąki
  • 2 stołowe łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki do kawy proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady*

 

Przygotowanie ciasta

Piekarnik nagrzać do temp. 180-1900C. Białą czekoladę włożyć do zamrażalnika.

Roztopić czekolady wraz z masłem (z wyjątkiem białej) w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Odstawić na kilka minut.

Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Dodać masę czekoladową. Odstawić.

Mąkę połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia; przesiać do masy i wymieszać.

Posiekać niezbyt drobno białą czekoladę i delikatnie wmieszać do ciasta.

 

Z ciasta formować kulki i układać w sporych odległościach na wyłożonej papierem blaszce*

Piec 10 - 12 minut - nie dłużej (ciastka powinny być wilgotne w środku).

Uwagi i warianty przepisu

* Zwykle ciasto przygotowuję z podwójnej porcji, wtedy daję: dwie deserowe, jedną mleczną i jedną gorzką czekoladę.

* ciasto jest dość trudne do uformowania. Należy zmoczyć dłonie wodą i wilgotną ręką odrywać kawałki ciasta. Kulki nie muszą być idealne, ponieważ ciasto w trakcie pieczenia i tak się rozpłynie i stworzy ładny okrągły placuszek.

* zamiast białej czekolady można dodać 100 g orzechów włoskich lub pekan.

 

czekoladowe placuszki

 

1 ... 56 , 57
 
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi