RSS
sobota, 15 lutego 2014
Włoskie Ciasteczka Migdałowe
Małe ciasteczka w cukrowej otoczce. Chrupiące z zewnątrz i dość ciężkie, ciągnące wewnątrz. Bardzo smaczne, choć przyznam, że na początku czułam się nieco rozczarowana. Spodziewałam się leciutkich i kruchych ciasteczek w stylu Amaretti, te natomiast mają znacznie więcej wspólnego z marcepanem... Przepis z "Moich Wypieków".
włoskie ciasteczka migdałowe
Składniki:
  • 3 białka
  • 300 g zmielonych migdałów
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka golden syrupu lub miodu

Dodatkowo

  • cukier puder do obtoczenia

Wykonanie

Składniki ciastek zmiksować (końcówką do mieszania nie do ubijania) na gęstą, plastyczną masę. Nakryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie formować z ciasta kulki wielkości wisienek, obtaczać w cukrze pudrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy - ciastka podwajają objętość.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. 

włoskie ciasteczka migdałowe

włoskie ciasteczka migdałowe



15:14, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 10 lutego 2014
Deser Budyniowy z Ciasteczkami Amaretti i Truskawkami
Deser na domowym budyniu waniliowym z ciasteczkami Amaretti i truskawkami. Zachwycający. Od razu zjadłam 2 - chyba z tęsknoty za latem.
deser budyniowy
Składniki

Budyń

  • 500 ml mleka
  • 1/2 laski wanilii (można dać odrobinę ekstraktu lub pasty)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 bardzo czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 żółtka

Dodatkowo

  • 150 g ciasteczek Amaretti
  • opakowanie truskawek
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • syrop klonowy
  • granola lub ulubione bakali do dekoracji

Wykonanie

Budyń

Z laski wanilii wyskrobać ziarenka, umieścić je i resztę laski w rondlu - zalać 3/4 podanej ilości mleka. Dodać masło - zagotować.

Pozostałe mleko wlać do kubka. Dodać do niego żółtka cukier i obie mąki. Rozmieszać (można posłużyć się blenderem).

Gdy mleko będzie wrzało wyjąć kawałki laski wanilii i wlać mieszaninę. Nie przerywając mieszania gotować do zgęstnienia (szybko się przypala więc należy nieustanie mieszać). Wystudzić (najlepiej pod szczelnym przykryciem z folii spożywczej).

Do pucharków pokruszyć ciasteczka (u mnie 6 różnej wielkości). Pokryć budyniem.

Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na budyniu. Polać odrobiną syropu klonowego.

Schłodzoną śmietankę ubić dodając łyżeczkę cukru pudru. Po kleksie umieścić na truskawkach, posypać granolą lub bakaliami.

deser budyniowy



piątek, 07 lutego 2014
Rustykalna Tarta z Jabłkami w Kamelu
Krucha tatra jabłkowa z gęstym sosem karmelowym i delikatną nutą cynamonu. Idealne ciasto dla miłośników szarlotek. 

tarta z jabłkami

Składniki

Ciasto

  • 270 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 g cukru pudru
  • 190 g bardzo zimnego masła 
  • kilka łyżek lodowatej wody

Jabłka

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 kg jabłek (6 średnich sztuk)
  • sok z cytryny

Dodatkowo

  • żółtko
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie

Składniki ciasta umieścić w malakserze (poza wodą), zmiksować do konsystencji okruszków. Następnie stopniowo po łyżce wlewać lodowatą wodę, aż składniki ciasta się połączą. Przełożyć je wówczas na blat i uformować kulę. Wstawić na

minimum 2 godziny do lodówki

Piekarnik nagrzać do 190 C.

Jabłka obrać, pokroić każde na 6-8 cząstek, skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.

W rondlu na dużym lecz nie największym ogniu zagrzać masło wraz z cukrem pudrem. Gdy cukier całkowicie się rozpuści a masa zacznie mocno się pienić (po około 3 minutach) wrzucić jabłka (nie jednorazowo a w kilku partiach by zbyt gwałtownie nie obniżyć temperatury w rondlu). Posypać cynamonem. Grzać aż jabłka obtoczą się karmelem a sos nabierze ładnej złotej barwy.

Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Rozłożyć jabłka (bez sosu) na przygotowanym spodzie zostawiając kilka cm wolnego brzegu. Złożyć je do środka tworząc rant. Brzegi posmarować żółtkiem.


Wstawić do piekarnika i piec przez 35- 40 minut aż brzegi będą rumiane. 

Pozostały w rondlu sos jeśli jest zbyt wodnisty można zredukować podgrzewając na dużym ogniu (należy jednak pamiętać że po wystygnięciu sos jeszcze odrobinę zgęstnieje).

Po upieczeniu środek tarty polać sosem karmelowym a brzegi można oprószyć cukrem pudrem.

tarta z jabłkami
08:21, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
czwartek, 06 lutego 2014
Kostka Brukowa z Ptasim Mleczkiem
Czekoladowe batoniki z ciasteczkami i kawałkami ptasiego mleczka. Długo omijany przeze mnie przepis Nigelli (nie lubię pianek użytych w oryginale). Dopiero doczytanie, że można ją przygotować z ptasim mleczkiem zagoniło mnie do kuchni - i to jedynie na 15 minut. Polecam.
kostka brukowa
Składniki
  • 125 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 Golden Syroupu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g pokruszonych herbatników maślanych
  • "pięterko" waniliowego ptasiego mleczka
  • cukier puder do posypania batoników

Wykonanie

W garnku o grubym dnie umieścić masło Golden Syroup oraz połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia składników często mieszając. Dodać ekstrakt z wanilii - odstawić do przestudzenia.

Herbatniki pokruszyć w torebce foliowej za pomocą wałka.

Ptasie mleczko pokroić na mniejsze cząstki.

Z masy czekoladowej odlać około pół szklanki, do pozostałej dodać herbatniki (daje tylko większe kawałki - piach wyrzucam) i ptasie mleczko. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wyłożyć do jednorazowej aluminiowej foremki o wymiarach 20 na 20 cm. Wyrównać, polać odstawioną czekoladą. Wstawić do lodówki i chłodzić około 3 godziny.

Gotowy blok podzielić na małe batoniki a następnie oprószyć je cukrem pudrem.





niedziela, 02 lutego 2014
Mus Pomarańczowy
... z karmelizowanymi pomarańczami. Lekki deser na bazie twarożku. Świetnie smakuje podany z biszkoptami lub włoskimi ciasteczkami. W smaku, kojarzy mi się z tiramisu. Jedynym jego mankamentem jest nadmierna słodycz (a uwierzcie: zasłodzić mnie to sztuka) - w każdym razie radzę lekko zredukować ilość podanego cukru lub mniej obficie polać sosem. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".
 mus pomarańczowy
Składniki:
  • 2- 3 pomarańcze
  • 200 g kremowego serka śmietankowego 
  • 200 g drobnego cukru 
  • 2 białka 
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry (pominęłam... nie miałam na nią ochoty)

Wykonanie

Pomarańcze umyć, dokładnie osuszyć i zetrzeć z nich pomarańczową skórkę. Wymieszać ją z serkiem i 50 g cukru, ucierając, aż składniki się połączą.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać kolejne 50 g cukru, i delikatnie wymieszać z serkiem.

Ubić śmietankę i również połączyć ją z musem. Umieścić w pucharkach i wstawić na noc do lodówki.

Z pomarańczy wyciąć filety. Zachować sok 3-4 łyżki. Zrobić karmel z 100 g cukru 50 ml wody - gdy mieszanina się zagotuje, pozostawiamy na ogniu jeszcze chwilę, aż karmel będzie miał złoty kolor. Zdjąć z ognia i ostrożnie (karmel pryska) wlać sok pomarańczowy, mieszając, aż składniki się połączą, a karmel zgęstnieje. Dodać kolendrę i delikatnie umieścić w nim cząstki pomarańczy obtoczyć owoce. Odstawić do wystudzenia i schłodzić.

Następnego dnia ułożyć pomarańcze na musie, skropić sosem.

mus pomarańćzowy

mus pomarańćzowy

08:28, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
sobota, 01 lutego 2014
Sernik Creme Brulee
Sernik na ciasteczkowym spodzie z warstwą Creme Brulee. Bardzo kremowy, a przy tym wypieczony, niespecjalnie "serowy" (zapewne ze względu na sporą ilość mascarpone) - genialny. Zgadzam się z autorką (Asią z Kwestii Smaku), że to najlepszy sernik. Jako jeden z niewielu doczekał się powtórki w przeciągu 1 miesiąca.

sernik creme brulee

Składniki:

Spód

  • 200 g ciasteczek maślanych z czekoladą 
  • 100 g obranych orzechów laskowych
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • odrobina cukru waniliowego

Masa Serowa

  • 500 g tłustego twarogu
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 żółtko
  • łyżeczka ekstraktu a wanilii
  • 200 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremowej 30%

Wierzch

  • 420 ml śmietanki kremowej 36%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • cukier do karmelizacji, około 6 łyżek
  • owoce do podania

Wykonanie

Odpowiednio wcześniej wyjąć wszystkie produkty z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. Tortownicę o o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do piekarnika wstawić naczynie z wrząca wodą.

Spód

Wszystkie składniki spodu umieścić w malakserze. Zmiksować na konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć spód tortownicy, można również zrobić 1 cm rant dookoła.

Masa Serowa

Cukier, ser, mascarpone umieścić w misie miksera i utrzeć (masy nie należy zbytnio napowietrzać więc bardziej wskazane będą końcówki miksera do mieszania - niż ubijania) dokładnie mikserem na niskich obrotach. Dodać powoli jajka i żółtko cały czas miksując. Wlać ekstrakt z wanilii a następnie dodać śmietanę i mąkę.

Czekoladę połamać i roztopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Przestudzić. Zaprawić czekoladę: dodawać po łyżce masę serową cały czas energicznie mieszając. Następnie do miski z masą serową dodawać stopniowo zaprawioną czekoladę miksując na małych obrotach miksera (za pierwszym razem masa mi się zważyła za drugim nie (a robiłam z tych samych składników), jednak nawet jeżeli tak się stanie wystarczy rozkręcić masę blenderem). 

Masę serową przelać do tortownicy. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie obniżyć temp. do 110oC - nie otwierając drzwiczek i piec dalej około 45 minut.

Wierzch

W rondelku podgrzać śmietankę z cukrem i rozkrojoną laską wanilii z wyłuskanymi ziarenkami. Gdy zacznie się gotować, odstawić z ognia. Żółtka przez minutę rozkręcić mikserem, następnie po łyżce dodawać do żółtek śmietankę, cały czas mieszając masę łyżką.

Sernik wyjąć z piekarnika. Odczekać około 7 minut aż powierzchnia sernika się wyrówna. Delikatnie wyłożyć płynny krem na powierzchnię sernika. Ostrożnie wstawić z powrotem do piekarnika. Piec aż krem się zetnie około 45 minut.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i po kilkunastu minutach wyjąć. Całkowicie ostudzić. Wstawić na noc do lodówki.

Sernik posypać równą warstwą cukru. Skarmelizować. Podawać z owocami - najlepiej kwaskowymi.

sernik creme brulee

sernik creme brulee


00:57, feeriasmakow
Link Komentarze (4) »
czwartek, 30 stycznia 2014
Sezamowa Ciasto z Tahiną
Ciasto ucierane o niezwykle intensywnym chałwowym smaku. Niezbyt słodkie, niezbyt puszyste i niezbyt wilgotne - lecz bezapelacyjnie - bardzo smaczne: W sam raz do popołudniowej herbatki. Przepis Arabeski.
babka z tahiną
Składniki:
- 3 jajka - 1 i 1/2 szkl. cukru - 1 szkl. oleju rzepakowego - 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini - 1/2 szkl. zimnego mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 szkl. mąki - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.gY9CdCOl.dpuf
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii


Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki sezamu
- 3 jajka - 1 i 1/2 szkl. cukru - 1 szkl. oleju rzepakowego - 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini - 1/2 szkl. zimnego mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 szkl. mąki - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.gY9CdCOl.dpuf

Wykonanie

Formę z kominkiem dokładnie wysmarować w środku margaryną, a następnie obsypać sezamem.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmuje to ok. 5 minut). Wlać olej i zimne mleko, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie połączyć z ciastem.  Przelać do przygotowanej formy i piec 40-50 minut w temp. 180 st.C na złotobrązowy kolor.
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.gY9CdCOl.dpuf

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Okrągłą formę z kominkiem dokładnie wysmarować masłem, a następnie wysypać sezamem.

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę (około 5 minut). Wlać olej, mleko i ekstrakt z wanilii, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie połączyć z ciastem.  Przełożyć do przygotowanej formy i piec 40-50 minut.

babka z tahiną

 

- 3 jajka - 1 i 1/2 szkl. cukru - 1 szkl. oleju rzepakowego - 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini - 1/2 szkl. zimnego mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 szkl. mąki - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.gY9CdCOl.dpuf
 Składniki:
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju rzepakowego
- 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini
- 1/2 szkl. zimnego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szkl. mąki

Do formy:
- 1 łyżeczka miękkiej margaryny
- 1/2 szkl. sezamu
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.gY9CdCOl.dpuf
Tagi: babka sezam
09:13, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
środa, 29 stycznia 2014
Mleczny Drink z Nalewką Orzechową
Alkoholowy drink na bazie Orzechówki. Pyszny. Szczególnie przypadnie do gustu amatorom smaku Nutelli i Baileysa. Przepis... i  orzechówkę dostałam od koleżanki.
drink
Składniki:
  • 60 ml nalewki Orzechowej Soplica
  • 100 ml zimnego mleka
  • 6 kostek lodu

Wykonanie

Lód rozkruszyć w malakserze - umieścić w kieliszkach.

Nalewkę wymieszać z mlekiem - zalać lód.

drink z orzechówką

Tagi: drink mleko
13:28, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 stycznia 2014
Whoopie Pie
Ciasteczka a w zasadzie markizy, zdobywające ostatnio zawrotną popularność na świecie. Miękkie, puszyste z kremowym nadzieniem - bardzo smaczne. Często porównywane są z Oreo a to zapewne z powodu ekstremalnej ilości kakao w przepisie, którą na szczęście łamie waniliowy krem. Przepis znalazłam tu.
whoopie pie
Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 g kakao
  • 250 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  •  spora szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Krem

  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (dałam trochę mniej - jednak cukru musi być dużo...)
  • 200 g mascarpone
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem (około 3 minut). Dodać jajko nieustannie miksując.

Suche składniki (mąkę, kakao, sól, i sodę) wymieszać w misce.

Do mleka wlać ekstrakt z wanilii.

Naprzemiennie dodawać do maślano-jajecznej masy suche i mokre składniki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190oC. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Za pomocą zwilżonych wodą dłoni formować małe kulki z kawałków ciasta i układać je na papierze w kilkucentymetrowych odległościach od siebie (jeśli ciasto jest rzadkie i trudno to zrobić ręcznie należy umieści jej w woreczku cukierniczym i wycisnąć na blachę). Lekko spłaszczyć.

Piec 10-12 minut (sugeruje 10). Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut następnie przełożyć na kratkę i dobrze ostudzić.

Składniki kremu umieścić w misce. Krótko zmiksować na najwyższych obrotach miksera (tylko do połączenia składników). Powstałym kremem przełożyć ciasteczka.

whoopie pie

whoopie pie

09:48, feeriasmakow
Link Komentarze (4) »
środa, 22 stycznia 2014
Ensaimadas
Rodem z Majorki... Unikatowe bułeczki o wyglądzie zbliżonym do zwykłych drożdżówek jednak całkowicie zaskakującym smaku. Ich skórka przypomina w smaku i konsystencji faworki (lekka, chrupiąca i delikatna), wnętrze natomiast pięknie się listkuje lecz wcale nie smakuje ja croissant. Całość - genialna - nie przesadzę pisząc, że to jedne z najlepszych drożdżówek jakie zrobiłam. Aha i jeszcze jedna ważna rzecz: każdy kto wpadnie w popłoch na widok smalcu w składzie i postanowi zastąpić go masłem niech najpierw spróbuje sobie wyobrazić usmażenie faworków lub pączków na tym drugim... stanowczo odradzam. Źródło
 

ensaimadas

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 75 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 12 g drożdży instant
  • 200 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 150 g bardzo miękkiego smalcu

Dodatkowo

  • cukier puder, gruby cukier lub lukier - wg uznania

Wykonanie

Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać jajka, miękkie masło oraz ciepłe mleko. Wyrobić mikserem na niskich obrotach. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.

Można również umieścić składniki w kolejności: płynne - sypkie, w maszynie do chleba i ustawić program „Ciasto Rosnące”.

Ciasto podzielić na około 10 części, z każdej zrobić kulkę, i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Każdą kulkę rozwałkowywać na placek, podsypując odrobiną mąki. Posmarować miękkim smalcem, zrolować. Każdy rulon zwinąć w ślimak podwijając oba końce pod spód. Ułożyć na blasze w sporych odległościach od siebie. Odstawić do napuszenia. Posmarować wierzch i boki smalcem.

Piec bułeczki po około 14-16 minut do zrumienienia (należy uważać gdyż w tak wysokiej temperaturze ciasto szybko się pali).

Ostudzić na kratce a następnie posypać cukrem pudrem, lub polukrować.



ensaimadas



| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi