RSS
wtorek, 30 listopada 2010
Beza z Całorocznymi Owocami
To propozycja dla osób lubiących lekkie desery, niezależnie od pory roku. Celowo nie używam słowa przepis. Przyznaję, że często mam w domu zapas gotowych blatów bezowych, w razie nagłej i niepohamowanej potrzeby zażycia cukru. Deser przygotowuje się w ciągu kilku minut. Pasują niemal wszystkie lekkie owoce. Potraktujcie to jako inspirację...

beza z owocami

Składniki:
  • 1 blat bezowy o średnicy pow. 24 cm*
  • 250-375 ml śmietanki kremowej 36%
  • 16 g cukru waniliowego
  • dowolne owoce, u mnie:
    • kiwi
    • pestki z 1 granatu
    • mandarynki

Wykonanie

Ubij śmietankę (musi być bardzo zimna), pod koniec dodając cukier waniliowy. Posmaruj nią blat bezowy.

Umyj i rozdrobnij owoce, udekoruj nimi tort. Podawaj natychmiast.

Uwagi i warianty przepisu

* oczywiście blat bezowy można upiec samemu. My jednak najbardziej lubimy suchą bezę, bez ciągnącej pianki w środku. Nie udało mi się samodzielnie takiej zrobić, więc kupuję gotowe blaty tortowe, które nawet w lodówce wolno rozmiękają.

beza z owocami

Tagi: beza owoce tort
22:51, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 listopada 2010
Oponki
Nie jest to przepis na smażone tłuste, pączkopodobne wypieki...o nie... Ideałem drożdżowego wypieku, do którego dążę są węgierskie spirale sprzedawane w słonecznych kurortach (nazw z rozlicznych powodów nie podam). Niemniej jednak wytwarza się je w ciekawy sposób: na oczach wygłodniałego turysty sprzedawca owija wokół wałka długi rulon ciasta drożdżowego, po czym w opiekaczu "gyrosowym" opala rulon z każdej strony. Upieczone ciasto zanurza w płynnym maśle i obtacza w dowolnej posypce (cukrowej, orzechowej, cynamonowej). Wspominam o tym, ponieważ smak oponek do złudzenia przypomina węgierski ideał, do tego można nadać im dowolny kształt i podawać z dowolnymi dodatkami.
oponki
Składniki:
  • 225 ml ciepłego mleka
  • 70 g cukru pudru
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 roztrzepane jajko + 1 żółtko
  • 470-500 g mąki pszennej
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • opakowanie suszonych drożdży

Dodatkowo

  • roztopione masła
  • posypka np:
    • cukier kryształ
    • brązowy cukier z dodatkiem cynamonu, lub startej gałki muszkatołowej
    • drobno posiekane  lub zmielone orzechy włoskie
    • ulubione bakalie (zmielone lub drobno posiekane)

Wykonanie

Składniki ciasta umieścić w formie maszyny do chleba w kolejności: płynne, sypkie na końcu drożdże. Uruchomić program do wyrabiania ciasta rosnącego.

Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem  - zgodnie z zasadami wyrabiania ciasta drożdżowego.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na gruby prostokąt, podsypując w razie konieczności mąką. Szeroką szklanką powycinać koła, a w ich środkach, małym kieliszkiem, otworki*.

 

2 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na nich, w sporych odległościach, ułożyć drożdżówki. Pozostawić do porządnego napuszenia (w zależności od temperatury od 30 minut do 1,5 godz.)

 

Piekarnik nagrzać do temp. 180oC. Piec oponki 10 minut - aż zbrązowieją. Krótko przestudzić. Zanurzyć w roztopionym maśle i natychmiast obtoczyć w dowolnej posypce.

Uwagi i warianty przepisu

* kształt można dowolnie zmodyfikować

oponki

22:33, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
niedziela, 28 listopada 2010
Tort Kokosowy
Od dawna poszukuję receptury idealnego „Tortu Kokosowego”. Gdy natknęłam się na ten konkretny przepis pomyślałam, że jest bardzo obiecujący: mało składników, niewiele pracy, absolutny brak mąki... Podchodziłam do niego dwa razy. Za pierwszym nie wyszedł (w kremie chrupał cukier, a masa cytrynowa zmieniła miejsce zamieszkania z tortu na półki lodówki). Uzbrojona w doświadczenie podeszłam do niego po raz drugi. Tym razem zmodyfikowałam przepis by nie popełnić poprzednich błędów, ale popełniłam nowe... Więc chyba do trzech razy sztuka, bo kompozycja tortu jest doskonała, i będę go często robiła. Mam nadzieję, że Wam wyjdzie za pierwszym razem. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".

 

tort kokosowy
Składniki
  • 10 jaj
  • 450 g cukru pudru
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 cytryna
  • 3 łyżeczki kakao

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temp. 180oC

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem (tylko dno),  brzegi posmarować masłem.

 

Białka ubić z 200 g cukru pudru, pod koniec dodając 200 g wiórków kokosowych.

Połowę masy umieścić w tortownicy, wyrównać. Piec 25-30 minut. Czynność powtórzyć z pozostałą masą. Blaty ostudzić.

 

Masło porządnie utrzeć z 250 g cukru pudru. Dodawać 6 żółtek w sporych odstępach czasowych nieustannie ucierając.

1/3 masy przełożyć do miski. Do niej zetrzeć skórkę z cytryny, wcisnąć odrobinę soku*. Połączyć łyżką.

Do pozostałej masy dodać kakao, zmiksować.

 

Zimne blaty przełożyć cytrynowym kremem, wierzch i boki posmarować masą kakaową. Posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Uwagi i warianty przepisu

*w oryginale był sok z całej cytryny jednak, gdy tak zrobiłam krem okazał się zbyt rzadki i wypłynął z tortu.

Ucieraj krem, aż cukier się rozpuści i uzyskamy gładką konsystencję.

Jeśli po utarciu, krem wydaje ci się zbyt płynny, wstaw go do lodówki by odrobinę stwardniał, potem dekoruj tort.

Jako, że nie chciałam dopuścić do wyrzucenia 4 żółtek, zrobiłam o połowę kremu więcej... no i cóż, zemdliło mnie, a to nie lada sztuka. Jeśli pomimo przestrogi chcesz by kremu było tyle co na zdjęciu pomnóż składniki przez 1,5.

Myślę, że każdy to wie - poza mną - jeśli jednak nie: nigdy nie dodawaj innego cukru do kremu niż cukier puder... no chyba że chcesz sobie pochrupać...

tort kokosowy

tort kokosowy

 

Tagi: kokos tort
12:40, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
sobota, 27 listopada 2010
Pralinki Nugatowe
Pralinki o chrupiącym wnętrzu i gładkiej polewie. Troszkę zbliżone smakiem do popularnych Wedlowskich "Pierotów". Do tego ten ogrom Nutelli... niezwykłe. Mąż był zachwycony... Przepis pochodzi z "Kuchni"

 

pralinki nugatowe
Składniki:
  • 100 g mlecznej czekolady (dałam Wedla)
  • 60 g posiekanych orzechów laskowych
  • 60 g posiekanych migdałów (dałam słupki, nie polecam do tego deseru płatków)
  • syrop cukrowy (dałam Golden Syroup)
  • cukier puder do posypania bakalii
  • 250 g Nutelli
  • 100 g czekolady do wykończenia (nie wystarczyło... dałam więcej)

Wykonanie

Rozdrobnione bakalie układamy na blasze, polewamy syropem, posypujemy cukrem (pominęłam cukier - nie dlatego, by uniknąć zbyt słodkich pralinek... po prostu zapomniałam) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego to temp. 150oC. Suszymy do momentu, aż staną się chrupiące i rumiane, czasem mieszając (zajęło mi to około 30 minut). Chwilę studzimy, wrzucamy do miski, rozkruszając jeśli pozbijały się w grudki.

 

Do bakalii dodajemy Nutellę i roztopioną mleczną czekoladę. Starannie mieszamy, rozprowadzamy na pergaminie masę na wysokość około 1 cm. Chłodzimy w lodówce.

Wierzch smarujemy połową roztopionej czekolady, a gdy zastygnie, masę odwracamy i smarujemy z drugiej strony.

 

Po całkowitym zastygnięciu czekolady, kroimy na nieduże kwadraty i dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w lodówce. Jednak najlepiej smakują po około 1 godz. w temp. pokojowej.

 

pralinki nugatowe

pralinki nugatowe

19:31, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
piątek, 26 listopada 2010
Bułeczki z Marcepanem
Wyszły ekstremalnie marcepanowe, pewnie dlatego, że zafascynowana ekstraktem z gorzkich migdałów dodałam go nawet do lukru. Prawdziwą niespodzianką okazało się to, że zrobione z kupnym marcepanem są lepsze niż z wyrobem domowym (do tej pory sama zagniatałam marcepan, który podczas pieczenia wypływał z bułek). Przepis lekko zmodyfikowany z blogu Liski.
bułeczki z marcepanem
Składniki na 12-16 sztuk:
  • 90 ml wody
  • 60 ml likieru amaretto
  • kilka kropel ekstraktu z gorzkich migdałów
  • 350 - 380g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła, roztopionego
  • 1 opakowanie suszonych drożdży

Dodatkowo

  • 200 g marcepana
  • cukier puder do podsypywania
  • 200-300 g cukru pudru
  • kilka łyżek wody (plus ewentualnie kilka kropelek ekstraktu z gorzkich migdałów)
  • 2 - 3 łyżki płatków migdałowych (można lekko uprażyć)

Wykonanie

Składniki ciasta umieścić w formie maszyny do chleba w kolejności płynne, sypkie na końcu drożdże. Uruchomić program do wyrabiania ciasta rosnącego.

Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem zgodnie z zasadami wyrabiania ciasta drożdżowego.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na spory prostokąt, podsypując w razie konieczności mąką.

 

Kostkę marcepana również rozwałkować na prostokąt o długość identycznej jak ciasto lecz o połowę węższy. Marcepan wałkować podsypując cukrem pudrem, nie mąką.

 

Ciasto złożyć wzdłuż dłuższego brzegu na pół (umieszczając pomiędzy warstwami ciasta - marcepan). Skleić brzegi. Odciąć nierówne końcówki.

Powstały prostokąt pokroić na 12- 16 pasków. Każdy z nich skręcić jak spiralkę. Ułożyć w sporych odległościach na papierze do pieczenia (należy nim wyłożyć dwie blachy).

 

Odstawić na min 30 minut do napuszenia. Piec w temp. 190oC około 15 minut (do  zrumienienia).

 

Cukier utrzeć dodając po łyżce zimną wodę (ewentualnie kilka kropel ekstraktu z gorzkich migdałów) do uzyskania gęstego, gładkiego lukru. Niedbale polukrować spiralki. Posypać płatkami z migdałów.

Uwagi i warianty przepisu

Bułeczki można zrobić dowolnych kształtów i wielkości. By ładnie błyszczały polecam posmarować wierzch żółtkiem.

bułeczki z marcepanem

bułeczki z marcepanem

bułeczki z marcepanem

 

środa, 24 listopada 2010
Truskawki w Zabaglione
Na truskawki ochotę mam niezależnie od pory roku. Czasem zimą, wydaję majątek na małe opakowanie owoców, tylko po to, żeby przypomnieć sobie smak lata. Ten deser jest bardzo delikatny, z nutą marsali. Należy podawać je na ciepło - jak najszybciej po przygotowaniu. Przepis z książki Aldo Zilli.
truskawki zabaglione
Składniki na 6 pucharków:
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek półsłodkiej marsali (można dać mniej, jeśli nie odpowiada ci wyraźny smak alkoholu)
  • 100 g truskawek

Dodatkowo:

  • kilka włoskich biszkoptów do podania
  • listki mięty lub melisy do przybrania

Wykonanie

Żółtka, cukier i całe jajko włóż do żaroodpornej miski, ustawionej nad wolno gotującą sie w rondlu wodą. Ubijaj mikserem, aż masa osiągnie konsystencję musu (najpierw utworzy się lekka piana, która z czasem zgęstnieje). Powinno to potrwać około 5 minut.

 

Wlewaj powoli po łyżce marsalę stale ubijając. Zdejmij miskę znad garnka i dalej ubijaj najpierw 1 min. na wysokich, potem 2 minuty na średnich, a wreszcie 4-5 minut na wysokich obrotach. Masa powinna zgęstnieć jeszcze bardziej i utrzymywać kształt, stając się coraz lżejsza i gładsza.

 

Truskawki umyj, dokładnie osusz, odszypułkuj i pokrój na ćwiartki (odkładając 6 ładnych sztuk do dekoracji). Rozdziej pomiędzy pucharki, zalej kremem.

Podawaj ciepłe* z biszkoptami. Można również gazowym palnikiem zkarmelizować wierzch.

Uwagi i warianty przepisu

* Masa jest wrażliwa na różnice temperatur, dlatego nie należy przygotowywać deseru z dużym wyprzedzeniem, ani wstawiać do lodówki - masa ulegnie rozwarstwieniu.

truskawki

20:09, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
wtorek, 23 listopada 2010
Kruche Cukrowe Świderki
Czasem niespodzianki są pożądane... a czasem nie. Miałam ogromną ochotę na proste drożdżówki - no i mało czasu na wybieranie przepisu. Sięgnęłam po książkę "Domowe Wypieki", szybko dotarłam do działu "Ciasta Drożdżowe" i wybrałam "Cukrowe Świderki'. Gdy już rozpoczęłam pracę, zorientowałam się, że nie jest to przepis na klasyczne drożdżówki.
Wyszły godne polecenia ciastka z nutą cytrynową... tyle, że kruche. Trudno, jutro zrobię sprawdzone bułeczki z marcepanem.
cukrowe świderki
Składniki na 16 sztuk:
  • 250 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 40 g świeżych drożdży (dałam 2 paczki suszonych)
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 500 g mąki

Dodatkowo

  • kilka łyżek białego lub brązowego cukru do obtoczenia

Wykonanie

Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, mlekiem i odstaw na 15 minut.

Masło utrzyj mikserem wraz z cukrem na puszysty krem. Dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, sól oraz skórkę z cytryny i cały czas ucieraj. Wbijaj po jednym jajku.

Następnie, końcówką do mieszania, połącz masę z mąką i rozczynem drożdżowym. Mieszaj około 5 minut, aż ciasto dokładnie się połączy.

Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 16 części. Z każdej uformuj wałek około 30-35 cm i grubości 1 cm.

 

Piekarnik nagrzej do temp 200oC. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem.

Każdy wałek obtocz w cukrze, złącz końce i skręć w spiralkę. Ułóż na papierze i odstaw na 30 minut, żeby odrobinę podrosło. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut.

cukrowe świderki

 

20:41, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 22 listopada 2010
Ciasteczka Czekoladowo- Nutellowe
Tak kruche, że aż sypkie. Przełożone Nutellą - wręcz uzależniają. Wymagają trochę pracy, ale sądzę, że warto. Można dodać do nich cynamon, lub posypać cukrem pudrem. Przepis z książki "Domowe Wypieki".

ciasteczka nutellowe

Składniki:
  • 280 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki mleka
  • 300 g mąki
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • około połowy małego słoika Nutelli (wg. uznania... ja zużyłam cały słoik, ale tylko część trafiła do ciastek)

Wykonanie

Masło utrzyj mikserem na lekki krem.* Dodaj cukier, cukier waniliowy, mleko i ubijaj dalej około 2 minuty. Porcjami dosypuj mąkę i kakao nadal ubijając na średnich obrotach.

Piekarnik nagrzej do temp. 200oC. 2 duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.

 

Cisto umieść w szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką. Wyciskaj krążki na blachę. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Dokładnie ostudź.

Sklejaj po 2 ciasteczka łyżeczką miękkiej Nutelli*

Uwagi i warianty przepisu

* nie ucierać zbyt długo gdyż ciastka się rozleją i stracą kształt.

* ciastka łatwiej się przekłada jeśli nutella ma temp. pokojową. Nie polecam formowania ciastek z dziurką w środku (takie były w oryginale), gdyż podczas przekładania kremem można stracić cierpliwość.

ciasteczka nutellowe

ciasteczka nutellowe

 

niedziela, 21 listopada 2010
Tort Marcello
Pozostaję w wiecznym sporze z resztą świata odnośnie nazewnictwa tego tortu. Według mnie i mojej teściowej (jedynej osoby, która tu się ze mną zgadza, a jest ekspertem z wieloletnim stażem w dziedzinie zjadania słodyczy) - Marcello to czekoladowy tort nasączony rumem z dodatkiem rodzynek, natomiast jego odpowiednik z wiśniami, to Tort Węgierski. Niezależnie od nazwy - teraz podaję przepis na ten pierwszy. Jest mokry, maślany i obłędnie czekoladowy, no ale cóż... dla mnie tort właśnie taki być powinien …w końcu nie jadam go codziennie...
marcello
Składniki:

Na czekoladowy biszkopt o średnicy 24-26 cm

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 150 g mąki
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na krem

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml mleka

Dodatkowo

  • 200 g rodzynek sułtańskich
  • 100 ml rumu
  • 300 ml czarnej herbaty (lub mniej wg uznania)
  • 1 łyżeczek cukru

Wykonanie

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Piekarnik nagrzać do temp. 170oC

Białka jajek ubić na pianę ze szczyptą soli. Odstawić.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Roztopić w niej masło (w razie konieczności jeszcze podgrzać) Lekko ostudzić i przełożyć do misy miksera.

Cały czas miksując, pojedynczo dodawać żółtka i cały cukier puder.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy na najniższych obrotach miksera.

 

Ubite białka połączyć łyżką z masą czekoladową. Przełożyć do tortownicy.

Piec 35-40 minut. Patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest gotowe.

 

Potrzebne składniki kremu wyjąć z lodówki by osiągnęły temp. pokojową.

Zaparzyć herbatę, posłodzić 1 łyżeczką cukru, dolać rum. Rodzynki umieścić w misce i zalać herbatą z rumem. Odstawić do napęcznienia i ostudzenia.

Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Włożyć do miski umieszczonej nad gotującą się wodą. Zalać gorącym mlekiem, szybko mieszając - rozpuścić i natychmiast odstawić do ostudzenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na biały puszysty krem. Dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Jeśli krem jest zbyt rzadki wstawić na chwilę do lodówki.

Rodzynki odlać na sitko zachowując herbatę. Biszkopt podzielić na 3 równe blaty.

Pierwszy blat nasączyć 1/3 chłodnego pączu (lubimy mokre torty, więc staram się nasączyć jeden krążek 3/4 - 1 szklanką pączu, jeśli ci to przeszkadza - zredukuj płyn). Posypać połową rodzynek, przełożyć kremem. Ułożyć kolejny krążek powtarzając proces.  Ostatni blat posmarować kremem i ozdobić.

 

Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc). Przed podaniem ocieplić (około 30-40 minut by krem się nie kruszył, a tort ładnie się kroił).

tort marcello

 

 

 

19:43, feeriasmakow
Link Komentarze (8) »
sobota, 20 listopada 2010
Blondies
Połączenia białej czekolady i migdałów nie trzeba nikomu reklamować - podobnie jak blogu "Moje Wypieki", skąd przepis pochodzi. Ciasto wychodzi wilgotne, lecz nie tak ciężkie jak brownies. Niezwykle smaczne i do tego bardzo proste w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania.
blondies
Składniki na formę 20x20 cm:
  • 150 g posiekanej białej czekolady
  • 80 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki posiekanych obranych migdałów (mogą być słupki)
  • 50 g czekolady białej, grubo posiekanej

Wykonanie

W rondlu roztopić masło, dodać 150 g białej czekolady, podgrzać do rozpuszczenia, cały czas mieszając. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.

Dodać rozbełtane jajka, ekstrakt z wanilii oraz ciepłą czekoladę, zmiksować.

 

Migdały sparzyć, obrać i grubo posiekać. Wsypać do masy wraz z posiekaną pozostałą czekoladą.

 

Przełożyć do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blachy.

 

Piec w temp. 180 C przez 25-30 minut.

blondies

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Listopad 2010 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi