RSS
środa, 11 lutego 2015
Walentynkowe Babeczki z Żelkami
Kakaowe babeczki z kawałkami czekolady ozdobione lekkim kremem i kolorowymi żelkami. Bardzo smaczne, łatwe - zatem znakomicie nadadzą się na walentynki. Na podstawie przepisu "Haribo".
IMGP90891
Składniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości
  • 175 g cukru pudru
  • 150 g posiekanej czekolady (dałam pół na pół mleczną i gorzką)
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • odrobina ekstraktu waniliowego

Krem

  • 150 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremowej
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki Cointreau

Dodatkowo

  • ulubione żeli (serduszka zakupiłam w Lidlu)

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC.

Czekoladę Posiekać na drobne kawałki.

W jednej misce umieścić suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i przesiane kakao).

W drugiej misce utrzeć jajko z cukrem, dodać ekstrakt z wanilii mleko i olej.

Połączyć zawartość obu misek mieszając trzepaczką. Dodać czekoladę - wymieszać.

Powstałą masę przełożyć do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami lub silikonowych foremek (powinna ona sięgać 3/4 wysokości - z podanych składników wyszło mi 14 babeczek).

Piec 20 minut. Ostudzić.

  

Dobrze schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na sztywną pianę (razem). Gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier, cukier waniliowy i Cointreau.

 

Za pomocą szprycy udekorować babeczki. Obłożyć żelkami.

IMGP90801


IMGP9101 

15:01, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
| < Luty 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  
Tagi