Wpisy z tagiem: truskawki

wtorek, 24 czerwca 2014
Truskawki ala Romanow
Truskawki zalane Cointerau z kremem śmietanowym. Elegancka wersja klasycznych truskawek ze śmietaną i cukrem - bardzo udana. Największą przyjemność sprawiło mi zjadanie biszkoptów namoczonych w powstałym soku. Ps. Cointreau jest nieodzowne - wiem, że to dość spory wydatek, jednak przy mnogości zastosowań z pewnością będzie to udana inwestycja. Przepis z miesięcznika "Kuchnia"
 truskawki ala romanow
Składniki
  • 500 g truskawek
  • 50 ml Cointreau... można więcej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml gęstej kwaśniej śmietany
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie

Truskawki umyć, osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oberwać szypułki, kilka małych owoców odłożyć do dekoracji. Większe owoce pokroić na połówki lub ćwiartki, drobne zostawić w całości, przełożyć do miski, posypać 2 łyżkami cukru pudru i zalać likierem. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny. Podzielić na porcje (wg uznania).

Kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru pudru i ekstrakt z wanilii. Za pomocą łyżki wymieszać z kwaśną śmietaną (dobrze jest ją najpierw rozmieszać w kubeczku). Wyłożyć na truskawki i udekorować odłożonymi owocami.

truskawki ala romanow

10:52, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
piątek, 02 maja 2014
Czekoladowo - Waniliowe Trifle z Truskawkami
Deser dla miłośników tiramisu... ale od początku: czekoladowy i waniliowy krem na bazie serka mascarpone a pomiędzy jego warstwami nasączone kawą biszkopty oraz truskawki. Boskie połączenie. Muszę się mocno pilnować by nie zrujnowało mi diety.
czekoladowo waniliowe trifle
Składniki:
  • 8 żółtek
  • piana z 3 białek
  • od 8 do 14 łyżek cukru pudru (w zależności od upodobania)
  • 1 kg dobrej jakości mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • filiżanka dość mocnej kawy
  • 75 ml wina słodkiego Marsala lub likieru: Kahlua, Cointreau ewentualnie Rumu
  • 200 - 350 g biszkoptów do tiramisu "Vicenzovo"*
  • 2 opakowania świeżych truskawek
  • kilka małych bezików do dekoracji (wiem, że to tylko dekoracja ale nie warto z niej rezygnować, gdyż w smaku stanowi tak zwaną "kropkę nad i")

 

Wykonanie

Zaparzyć mocną kawę, dodać alkohol i przestudzić.

Na najwyższych obrotach miksera utrzeć żółtka z cukrem na biały puszysty krem (min 10 minut). Dodać ser, ekstrakt z wanilii i krótko zmiksować... tylko do połączenia składników. Około 1/3 masy przełożyć do osobnej miski.

Czekoladę roztopić w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, przestudzić, wmieszać do odłożonej (mniejszej części masy) wraz z łyżką kakao.

Białka ubić na gęstą pianę. 1/3 piany dodać do ciemnego kremu, 2/3 do białego. W obu przypadkach połączyć za pomocą łyżki.

Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Pokroić na połówki.

Połowę biszkoptów namoczyć w ostudzonej kawie i ułożyć ściśle w szklanym naczyniu. Rozłożyć 1/3 truskawek po czym przykryć białym kremem... lub najpierw ciemnym (w zależności od fantazji). Wyrównać. Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i truskawek - nakryć drugim kremem. Wstawić do lodówki.

Tuż przed samym podaniem ozdobić pozostałymi truskawkami i bezikami.

* Dałam 200 g biszkoptów - lubimy gdy krem przeważa, niemniej na podaną ilość masy spokojnie można dać ich 300 g lub nawet więcej. Jeśli zdecydujecie się na większą ilość biszkoptów sugeruję zrobić 3 piętra deseru (dzieląc biały krem na pół). Swoją drogą mogło by to fajnie wyglądać: biały krem, ciemny i ponownie biały.

czekoladowo waniliowe trifle

czekoladowo waniliowe trifle



piątek, 14 marca 2014
Krem Waniliowo - Truskawkowy
Deser w stylu Panna Cotty z przecierem truskawkowym i ziarenkami wanilii. Gładki, kremowy - bardzo smaczny. Dobrze jest podać go z odrobiną kwaśnej śmietany lub jogurtu i truskawkami by nieco przełamać jego słodycz. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".
krem waniliowo-truskawkowy
Składniki
  • 500 g pokrojonych truskawek + kilka do przybrania
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka śmietanki 36-proc. 
  • 2 łyżki miodu lub złotego syropu
  • 2 łyżki cukru 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • laska wanilii
  • kwaśna śmietana do podania

Wykonanie

Truskawki zmiksować na jednolitą masę. Przetrzeć przez gęste sitko, by pozbyć się pestek.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.

Mleko, śmietankę złoty syrop i cukier wymieszać w rondelku. Umieścić w nim przepołowioną laskę wanilii wraz z wydrążonymi ziarenkami. Podgrzać niemal do wrzenia.

Dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać.

Zdjąć z ognia, dodać mus truskawkowy i dokładnie połączyć. Lekko ostudzić i rozlać do foremek, pozbywając się laski wanilii.

Schłodzić co najmniej 3 godziny w lodówce. Przed podaniem zanurzyć dno naczynka na 30 sekund w gorącej wodzie. Odwróć foremkę, ostrożnie wyłożyć deser na talerzyk. Podawać z truskawkami i śmietaną lub jogurtem.



krem waniliowo-truskawkowy

09:12, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
środa, 05 marca 2014
Kokosowy Krem Angielski z Truskawkami i Kruszoną Bezą
Minimalistyczny, stosunkowo lekki deser z truskawkami i bezą. Bardzo smaczny, lecz przyznam szczerze... niewspółmierny do trudności i pracochłonności wykonania... o zmywaniu nie wspominając. Przepis z "Wielkiej Księgi Kuchni Francuskiej"
kokosowy krem angielski
Składniki:
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 700 ml mleka (zwykłego, krowiego)
  • 6 żółtek
  • 55 g cukru
  • koszyczek truskawek
  • garść małych bezików

Wykonanie

W niewielkim rondlu umieścić wiórki kokosowe, zalać je mlekiem. Nieustannie mieszając doprowadzić niemal do wrzenia. Odstawić nakryte na kilka godzin, a najlepiej na noc by mleko "naciągnęło" smakiem kokosa.

Przygotować miskę zanurzoną w zimnej wodzie i 2 czyste rondle.

Po tym czasie zawartość rondla przecedzić przez sito. Wiórki kokosowe wyrzucić, a mleko (powinno go być 370- 400 ml) umieścić w czystym rondlu. Ponownie zagotować.

Żółtka roztrzepać z cukrem, zalać wrzącym mlekiem. Przelać do czystego rondla i na średnim ogniu, nieustannie mieszając gotować do zgęstnienia. Krem powinien gładką warstwą pokryć wypukłą stronę łyżki. Wówczas cały czas mieszając przelać go do schłodzonej miski i jeszcze chwile mieszać (inaczej powstanie jajecznica). Nakryć folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu kremu. Ostudzić.

Zimny krem rozlać do miseczek lub na płaskie talerze. Dodać plasterki truskawek. Udekorować pokruszonymi bezikami.

kokosowy krem angielski

06:57, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 lutego 2014
Deser Budyniowy z Ciasteczkami Amaretti i Truskawkami
Deser na domowym budyniu waniliowym z ciasteczkami Amaretti i truskawkami. Zachwycający. Od razu zjadłam 2 - chyba z tęsknoty za latem.
deser budyniowy
Składniki

Budyń

  • 500 ml mleka
  • 1/2 laski wanilii (można dać odrobinę ekstraktu lub pasty)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 bardzo czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 żółtka

Dodatkowo

  • 150 g ciasteczek Amaretti
  • opakowanie truskawek
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • syrop klonowy
  • granola lub ulubione bakali do dekoracji

Wykonanie

Budyń

Z laski wanilii wyskrobać ziarenka, umieścić je i resztę laski w rondlu - zalać 3/4 podanej ilości mleka. Dodać masło - zagotować.

Pozostałe mleko wlać do kubka. Dodać do niego żółtka cukier i obie mąki. Rozmieszać (można posłużyć się blenderem).

Gdy mleko będzie wrzało wyjąć kawałki laski wanilii i wlać mieszaninę. Nie przerywając mieszania gotować do zgęstnienia (szybko się przypala więc należy nieustanie mieszać). Wystudzić (najlepiej pod szczelnym przykryciem z folii spożywczej).

Do pucharków pokruszyć ciasteczka (u mnie 6 różnej wielkości). Pokryć budyniem.

Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na budyniu. Polać odrobiną syropu klonowego.

Schłodzoną śmietankę ubić dodając łyżeczkę cukru pudru. Po kleksie umieścić na truskawkach, posypać granolą lub bakaliami.

deser budyniowy



wtorek, 16 lipca 2013
Beza Pawlowej wg Magdy Gessler
Krążki bezowe przełożone mocno maślanym kremem z migdałami i Cointreau, do tego bita śmietana i truskawki... Do tej pory traktowałam Pawlową jako całkowicie przereklamowany deser kończący swój krótki żywot w moim śmietniku. Dlatego ten nierokujący przepis M. Gessler czekał około 2 lat na wykonanie (nierokujący ponieważ nie widziałam absolutnie żadnej szansy na to by krem się nie zważył). Dopiero, gdy opanowałam technikę suszenia bezy tak by była krucha i nie miała zakalca... czy wg niektórych "rozkosznie ciągnącego wnętrza" - nadszedł jego czas. Bez wątpienia uznaję ten przepis za odkrycie roku: połączenie najlepszych cech tortu Malakoff z genialną bezą, i najprostszy sposób na pochłonięcie kostki masła przy jednym posiedzeniu. Bardzo polecam.
beza pawlowej
Składniki:

Beza

  • 4 białka (170 ml) w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczane
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego

Krem maślany

  • 300 g miękkiego masła
  • 225 g cukru pudru
  • 225 ml śmietanki 36%
  • 135 g płatków migdałowych
  • 70 ml Cointreau
  • 13 ml spirytusu 

Dodatkowo

  • truskawki 
  • 250 ml ubitej, lekko osłodzonej, śmietanki do dekoracji

Wykonanie

Beza

Piekarnik nagrzać do temperatury 120oC (bez termoobiegu). Na pergaminie narysować obok siebie dwa koła o średnicy 21 cm.

Białka ubić na pianę, następie stopniowo dodawać cukier puder. Miksować do powstania bardzo sztywnej, błyszczącej masy + kilka minut by się ustabilizowała.

Dodać ocet i mąkę ziemniaczaną po czym miksować jeszcze kilka minut.

Pianę rozsmarować na pergaminie wstawić do piekarnika. Po około 30 minutach (lub wcześniej by beza pozostała biała) zmniejszyć temperaturę do 100oC i pozostawić bezy na 3 godziny.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia najlepiej zatem przygotować bezy wieczorem w przeddzień robienia tortu.

Krem

Masło z cukrem wymieszać i ubić aż masa nabierze białego koloru. Dodać stopniowo śmietankę i mieszać do uzyskania jednolitej masy (o dziwo taka właśnie powstała). Wlać alkohol i szczyptę soli dla złamania smaku (po wlaniu Cointreau byłam tak przerażona, że masa zaraz się zważy, że podarowałam sobie spirytus). Powstała masa ma konsystencję bardziej masła niż kremu. Dodać zrumienione w piekarniku i całkowicie ostudzone płatki migdałowe (kilka zostawić do dekoracji). Delikatnie wmieszać je do masy.

Powstałym kremem przełożyć blaty bezowe.

Wierzch udekorować bitą śmietaną, truskawkami i pozostałymi płatkami migdałowymi.

Deser doskonale przechowuje się w lodówce (beza nie rozmiękła nawet na 3 dzień) jednak należy pamiętać by przed podaniem wystawić ją około 30 minut wcześniej z lodówki.

beza pawlowej

poniedziałek, 24 czerwca 2013
Migdałowy Torcik z Truskawkami
Torcik migdałowy z waniliowym kremem i truskawkami. W ciekawej formie biszkoptu napełnionego kremem. Bardzo świeży i wakacyjny. Przepis z miesięcznika "Kuchnia"
torcik migdałowy z truskawkami
Składniki

Na biszkopt

  • 6 jajek
  • 160 g cukru pudru
  • 180 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych migdałów
  • łyżeczka ekstraktu z gorzkich migdałów


Na krem

  • 4 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • szklanka mleka
  • szklanka śmietanki
  • łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach wody

Dodatkowo

  • truskawki i cukier puder do dekoracji

Wykonanie


Biszkopt
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem (tylko dno).
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biały puszysty krem. Białka ubić na pianę, dodać do żółtek - połączyć. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Na koniec wsypać zmielone migdały i ekstrakt migdałowy.
Przelać masę do formy. Piec 40 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzić, za pomocą łyżki wydrążyć środek zostawiając grubszy brzeg.

Krem
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż. Za pomocą noża wyskrobać ziarenka i wraz z laską zalać mlekiem. Zagotować na wolnym ogniu. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Zalać je wrzącym mlekiem. Zamieszać. Przelać ponownie do rondla i gotować, nieustannie mieszając, aż krem zgęstnieje (krem jest gotowy gdy szczelną warstwą pokrywa wypukłą stronę łyżki). W międzyczasie dodać żelatynę. Gotowy krem natychmiast przelać krem do zimnej czystej miski (obowiązkowo! jeśli nie chcemy jajecznicy). Usunąć laskę wanilii, ostudzić.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem (dodałam łyżkę cukru pudru). Połączyć z zimnym kremem jajecznym. Wlać do wydrążonego biszkoptu. (oryginalny przepis zakłada wymieszanie kremu z okruszkami biszkoptu - słusznie tego nie zrobiłam gdyż całe ciasto jest i tak dość suche. Natomiast środek biszkoptu z przyjemnością wykorzystam robiąc jakieś ciekawe trifle). Umieścić ciasto w lodówce do stężenia.
Truskawki umyć, dowolnie pokroić. Ułożyć w stos na cieście. Posypać cukrem pudrem.


torcik migdałowy z truskawkamitorcik migdałowy z truskawkami

06:00, feeriasmakow
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 06 maja 2013
Naleśniki Czekoladowo - Pomarańczowe z Twarogiem
Ciemne naleśniki z twarożkiem i glazurą pomarańczową  podane w towarzystwie truskawek. Odświeżona i bardzo smaczna wersja klasycznego polskiego dania. Do glazury użyłam klarownego dżemu pomarańczowego z M&S - bardzo go polecam, podobnie jak naleśniki. Zainspirowałam się tym przepisem.

naleśniki czekoladowo pomoarańczowe

Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki masła

Farsz

  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru (daję kryształ - lubimy gdy chrupie)
  • skórka otarta z pomarańczy
  • łyżeczka ekstraktu z pomarańczy  (można pominąć lub dać więcej skórki - odradzam olejek, może być również Cointereau)
  • 2 opakowania tłustego twarogu
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22%

Dodatkowo

  • dżem pomarańczowy bez cząstek owoców
  • truskawki do podania

 

Wykonanie


Naleśniki
Mąkę przesiać wraz z cukrem, kakao i solą do miski. Zrobić dołek, wbić jajka - zmiksować. Wlać wodę, mleko i ekstrakt z wanilii. Odstawić na minimum 30 minut.
Gdy ciasto odpocznie, dodać rozpuszczone masło.
Smażyć naleśniki na średnim ogniu do zrumienienia.
Farsz
Za pomocą widelca rozgnieść twarożek z cukrem, żółtkami i śmietaną. Dodać skórkę z pomarańczy i ewentualnie ekstrakt.
Ostudzone naleśniki posmarować farszem, złożyć na 4 części.
Dżem podgrzać w rondelku by stał się bardziej płynny. Posmarować naleśniki z wierzchu. Podawać z truskawkami.
naleśniki czekoladowo pomoarańczowe

poniedziałek, 29 kwietnia 2013
Kremowy Sernik z Truskawkami
Pieczony sernik na kruchym spodzie ze świeżymi, choć jeszcze nie letnimi truskawkami. O zwartej, kremowej strukturze i delikatnym smaku... podobno gdyż nie udało mi się go spróbować i muszę opierać się na opinii innych. W każdym razie bardzo pochlebnej.
kremowy sernik z truskawkami
Składniki:

Na spód

Masa serowa

  • 1 kg białego sera zmielonego trzykrotnie, lub gotowego produktu na serniki
  • 250 g mascarpone
  • 300 g cukru pudru (zachęcam do dodania na początek 3/4 szklanki i spróbowania masy gdyż zawsze można dosłodzić)
  • 5 jajek
  • 2 kopiaste łyżki gęstej śmietanki kremówki (dałam Piątnicę 36% z kubeczka)
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczy lub Cointreau (nie olejku)
  • ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam oba)
  • 3 łyżki mąki,

Polewa

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18% (ostatecznie może być słodka kremówka)
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • koszyczek truskawek
  • listki limonki kafir lub mięty do dekoracji

Wykonanie

Odpowiednio wcześniej wyjąć wszystkie produkty z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzać do temp. 190oC. Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem.

Schłodzone ciasto rozwałkować, umieścić na dnie tortownicy. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut do zrumienienia (czas zależy od grubości ciasta i może być zarówno dłuższy jak i znacznie krótszy).

Ser, mascarpone, cukier puder, ekstrakt z pomarańczy i wanilii utrzeć dokładnie mikserem na niskich obrotach. Dodać po jednym jajku cały czas powoli miksując. Na koniec dodać kremówkę i mąkę oraz ziarenka wanilii. Masy nie należy zbytnio napowietrzać więc bardziej wskazane będą końcówki miksera do mieszania - niż ubijania.

 

Masę serową przelać do tortownicy na podpieczony spód. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie obniżyć temp. do 110 -120oC - nie otwierając piekarnika i piec około 1 i 15 minut do momentu, aż wierzch sernika będzie ładnie ścięty (środek może być luźniejszy). W początkowej fazie pieczenia nie należy otwierać piekarnika, gdyż sernik może opaść.

Kwaśną śmietanę rozmieszać w kubeczku z cukrem pudrem. Polać wierzch sernika i wstawić go jeszcze na 15 minut do piekarnika.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i po kilku minutach wyjąć. Całkowicie ostudzić. Wstawić na noc do lodówki.

Truskawki umyć, część pokroić na cząstki. Udekorować wierzch stosem truskawek i listkami limonki.

kremowy sernik z truskawkami

kremowy sernik z truskawkami

07:17, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
niedziela, 24 czerwca 2012
Piknikowe Brownie
Czekoladowe ciasto z bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i gęstym sosem. Pomimo specyficznej struktury ciasta cały deser jest dość lekki i bardzo wakacyjny... idealny na piknik. Przepis z "Kwestii Smaku".
piknikowe brownie
Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao (dałam mniej)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zmielonych migdałów

Dodatkowo

  • 375 ml śmietanki 36%
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka cukru pudru
  • 15 truskawek
  • kilka łyżek dżemu lub sosu truskawkowego
  • kilka listków melisy lub mięty

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC. Formę na brownie z wyjmowanym dnem posmarować masłem lub wyłożyć folią aluminiową tak, aby wystawała poza jej brzegi.

Masło umieścić w rondelku. Roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty, aż nabierze lekko złotego koloru i charakterystycznego aromatu. Wsypać cukier i kakao oraz ekstrakt z wanilii. Zdjąć ognia. Dodawać kolejno jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać. Do błyszczącej masy dodać mąkę, sól i zmielone migdały po czym dokładnie wymieszać ewentualnie dodając łyżkę wody. 

Masę umieścić w formie i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut (nie należy wydłużać czasu pieczenia). Ostudzić, podzielić na na 15 kawałków (brownie ładniej wygląda połamane, niż pokrojone).

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy.

Truskawki umyć, pokroić w plasterki.

W pucharkach ułożyć po kawałku ciasta, łyżkę bitej śmietany i truskawki. Polać sosem truskawkowym, ozdobić listkami mięty lub melisy.

piknikowe brownei

 
1 , 2 , 3
| < Wrzesień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi